Türkiye

‘Erdoğan güvenilir değil, Davutoğlu son derece tehlikeli’

0

WikiLeaks adlı internet sitesinin açıkladığı ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait son gizli belgeler, Amerikalı diplomatların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a güvenmediklerini, onun görüşlerini gerçekçi bulmadıklarını gösteriyor.

Alman Der Spiegel dergisinde yayınlanan belgelerde, Erdoğan’ın bir ortak olarak ne kadar güvenilir olduğuna yönelik şüpheler dile getiriliyor.

Amerikalı diplomatlar, Erdoğan’ın çeşitli konularda hemen hemen tüm bilgileri İslamcılarla bağlantılı gazetelerden aldıklarına inanıyor.

Bu diplomatlardan birinin yazdığı raporda, “Dalkavuk (ama kibirli) danışmanlar Başbakan Erdoğan’ın çevresini sarmış” ifadesi yer alıyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey de 27 Ekim 2009’da ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği raporda, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin, Erdoğan’ın ülkesinden nefret ettiğini düşündüğünü yazıyor.

‘Davutoğlu İslamcı etkisini Erdoğan üzerinde kullanabilir’

Yine WikiLeaks’in açıkladığı belgelerde, Erdoğan’ın danışmanları ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ötesinde siyaseti çok az anlayan kişiler olarak yansıtılıyor.

ABD’li diplomatların atıfta bulunduğu üst düzey bir Amerikalı hükümet danışmanı Davutoğlu’nun, “son derece tehlikeli” bir kişi olduğunu söylüyor.

Aynı danışman Ahmet Davutoğlu’nun, İslamcı etkisini Başbakan Erdoğan üzerinde kullanabileceği uyarısında da bulunuyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nde Ocak ayında yazılan bir raporda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Balkanlarda tıpkı geçmişte Osmanlı İmparatorluğu döneminde olduğu gibi etkin olmak istediği belirtiliyor.

Amerikalı diplomatlar bununla birlikte, Davutoğlu’nun, kendisinin ve Türkiye’nin yeteneklerini abarttığı görüşünde.

Amerikan New York Times, İngiliz Guardian, Fransız Le Monde ve İspanyol El Pais gazeteleriyle Alman Der Spigel dergisinde eş zamanlı olarak yayımlanan belgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD’nin dünyadaki 270 büyükelçiliği ve konsolosluğu arasında 2004’den 2010 yılı Mart ayına kadarki günlük yazışmaları içeriyor.

Bu yazışmalarda, yabancı liderlerle, dünyadaki çeşitli tehditlere yönelik değerlendirmeler bulunuyor. (BBC)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.