Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Erdoğan açıkladı: Mart başında kademeli normalleşme süreci başlıyor

0

Partisinin kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli olarak normalleşme adımlarının atılacağını kaydetti.

Erdoğan, kısa çalışma ödeneğinin son kez mart ayı sonuna kadar, nakdi ücret desteğinin ise 17 Mart’a kadar uzatıldığını açıkladı.

Martta normalleşme adımları atılacak

Mart ayında koronavirüs aşılanmasında büyük mesafeler kat edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, illerin belirlenen kriterlere göre dört gruba ayrılacağını ve mart başından itibaren kademeli normalleşmenin başlayacağını duyurdu:

Mart, aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten oldukça yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi, Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz.”

Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerini kapatan esnafı rahatlatacak adımların atılacağını belirterek, “Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır” dedi.

‘Sokağa çıkma sınırlamaları aşamalı olarak kaldırılacak’

Uzaktan eğitim gören öğrencilerin durumlarının da illerdeki vaka sayısına göre değerlendireceğini kaydeden Erdoğan, sokağa çıkma sınırlamasının da illerdeki vaka, aşılama oranına göre aşamalı olarak kaldırılacağını açıkladı:

Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli olur, ne kadar hassas davranır, kendi illerindeki görünümü ne kadar iyileştirirlerse normalleşme takvimi de o derece hızlı ilerleyecektir. Türkiye, bu küresel salgın krizini gerçekten başarıyla yürütmüş bir ülkedir. Biraz daha sabrederek, biraz daha fedakarlık yaparak, bu musibeti tehdit olmaktan çıkartabilecek bir yerde duruyoruz.”

Aşılama çalışmaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşılama çalışmalarının devam ettiğini ve şu ana kadar 5,5 milyonun üzerine aşılamanın tamamlandığını ifade etti:

Nerdeyse bunun dünyada benzeri yok. Bu işi başaran Türkiye oldu. Bir yandan birinci aşı gruplarının kapsamı adım adım genişletilirken, diğer yandan ikinci aşı sürecine de başlandı. Halihazırda 5 milyon 700 bin aşılama sayısına ulaşmış durumdayız. İlk etapta ihtiyaç duyacağımız aşılarla ilgili gereken bağlantıları yaptık, tedariklerini parça parça gerçekleştiriyoruz.”

Çiftçilere destek

Erdoğan, konuşmasında çiftçilere gübre desteğinin iki katına çıkarılacağını söyledi:

Gübre desteklerini, küresel emtia fiyatlarındaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak, yüzde 100 artışla iki katına çıkarıyoruz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde dekara 8 lira olan desteği 16 liraya yükseltiyoruz, Bay Kemal. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme ödemesini, dekara 20 liraya yükseltiyoruz Bay Kemal. Bu destek ödemeleri çiftçilerimizin kaynağa en çok ihtiyaç duydukları ilkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır.”

Kısa çalışma ödeneği son kez uzatıldı

Kısa çalışma ödeneğinin son kez mart ayı sonuna kadar uzatıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nakdi ücret desteğinin süresinin de 17 Mart’a kadar uzatıldığına dikkat çekti:

Salgın tedbirlerinden etkilenen hizmet sektörleri başta olmak üzere esnaflarımızın ve şirketlerimizi bulunduğunu da biliyoruz. 311 milyar lirayı bulan destek ve teşviklerle bu sıkıntıları bir nebze hafifletmenin gayreti içerisindeyiz. Sosyal destek kısa çalışma ödeneği, normalleşme desteği başlıkları altında milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı buldu. Kısa çalışma ödeneğinin süresini son kez olarak mart ayının sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart’a kadar uzattık.”

You may also like

Comments

Comments are closed.