İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Erdoğan: AB’nin Demirtaş ve Kavala kararlarını tanımıyoruz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uyarınca derhal serbest bırakılmasına dair çağrı ve kararlarıyla ilgili soruyu Erdoğan şöyle yanıtladı:

‘Yok farz ediyoruz’

“Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. ‘Yok’ farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş olduğu kararın üzerinde biz, Avrupa Birliği kararı tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.”

Türkiye, taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘ne göre, AİHM’in kararlarına uymayı taahhüt etmiş durumda. Anayasa‘nın 90. maddesine göre de bu kararların, yerel yasaların üzerinde bağlayıcılığı bulunuyor.

Erdoğan’ın açıklamasına uyularak, AİHM ve AB Bakanlar Komitesi’nin kararlarına uyulmaması halinde Türkiye, Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkartmaya kadar gidebilecek bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Erdoğan, gazetecilere ayrıca Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri ile başlattığı yeni dönemin bir benzerinin İsrail ve Mısır‘la da devam ettirilebileceğini söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.