Kültür-SanatManşet

Ercan Kesal “Fındıktan Sonra” belgeselinde tarımsal emeğin değişimini anlatıyor

0

Yönetmenliğini Ercan Kesal’ın üstlendiği belgesel film Fındıktan Sonra’nın fragmanı yayınlandı.

Ercan Kesal ve Melek Mutioğlu Özkesen’in senaryosunu yazdığı, görüntü yönetmenliğini Metin Kaya’nın, müziklerini Serdar Ateşer’in yaptığı, Haluk Bilginer’in Bir Delinin Haykırışı tiradını seslendirdiği Fındıktan Sonra belgeselinde, Düzce’nin Çiçekpınar köyünün yıllar içerisindeki dönüşümü, köyün sakinleri ve mevsimlik işçiler üzerinden anlatıyor.

Filmin sinopsisi ise şöyle:

“İmeceden mevsimlik işçiye” bir köyün kapitalizmle imtihanı…

Düzce’nin Çiçekpınar köyünde geçen bir hikaye bu. 1930’lardan 2000’lere kadar gelinen süreçte tarımsal emeğin nasıl değiştiğini, köyün toplumsal yapısının nasıl dönüştüğünü, geçmişin işçi babalarının artık “patron” olmuş çocuklarının kendi mevsimlik işçilerine nasıl baktıklarına ve daha bir çok duruma dair bir belgesel…

Çiçekpınar köylüleri fındıktan önce kendilerine yeten, dayanışmacı, komünal bir toplumsal formda yaşarken, fındıktan sonra herkesin kendi işinden sorumlu olduğu ve hiyerarşik olarak örgütlendiği bir toplumsal forma nasıl geçiş yaptıklarını gösteren bir film bu. Aynı zamanda, küçük bir köyde yaşanan minyatür bir prekapitalizmden kapitalizme geçiş hikayesi.

‘’İnsan için ekonomi’’ derken, “ekonomi için insan’’a dönüşen hayatımızın mikro düzeyde çarpıcı bir örneği. ‘’Neşeli bir hayat için gerekli olandan daha fazlasını üretmeme niyetinden vazgeçmiş’’ bir köy halkının zamanla başına gelenler.

Fındıktan Sonra, Mart ayında 17. Boston Turkish Film Festivali ve 23. Nürnberg Türk-Alman Film Festivali’ndeki gösterimlerinde ilk defa izleyici ile buluşacak.

Fındıktan Sonra/Gone with the hazelnuts / 2018/ Belgesel/ Türkiye / 40 dak / Renkli / Türkçe
Poyraz Film

Yönetmen: Ercan Kesal
Senaryo: Melek Mutioğlu Özkesen, Ercan Kesal
Görüntü Yönetmeni: Metin Kaya
Yapım Koordinatörü: Sinan Yusufoğlu
Kurgu: Adil Yanık
Müzik: Serdar Ateşer
Seslendirme: Haluk Bilginer
Ses Tasarımı: Çağlar Yeşilay
Fragman: Doruk Kaya
Afiş: Gül Türkmen

***

Hikayenin Kahramanları
Resmiye Mutioğlu, Sezgin Muti, Fikret Yapıcı, İzzet Mutioğlu, Beratiye Mutioğlu, Basri Mutioğlu , Hatun Mutioğlu, Ahmet Mutioğlu, Yaşar Mutioğlu, Yunus Mutioğlu, Faris Kartal, Sabire Kartal, Faris Kartal, Esma Kartal, Gülbaran Kartal, Melek Mutioğlu Özkesen

 

(TSA)

You may also like

Comments

Comments are closed.