ManşetTürkiye

Er Caner Sarmaşık’ın Suriye’deki şüpheli ölümü hak örgütleri ve Meclis’in gündeminde

0
Suriye İdlib‘te, 1. Komando Tugayı Komutanlığı’nda görev yaparken, 29 Nisan’da intihar ettiği öne sürülen er Caner Sarmaşık’ın şüpheli ölümü, Roman vatandaşlar,  Roman Hakları Derneği, HDP ve CHP‘li milletvekilleri tarafından sorgulanıyor. 

Milli Savunma Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, ölümün intihar sonucu olduğu belirtilmiş; “ilk bilgiler kapsamında Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 tarihinde nöbette iken intihar ettiği tespit edilmiştir. Her olayda olduğu gibi olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Tahkikat sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır” denilmişti.

Ancak Roman hakları örgütleri ve konuyu Meclis’e taşıyan milletvekilleri Sarmaşık’ın ölümünün intihar olamayacağını belirtiyor.

Roman Hakları Derneği‘nden yapılan açıklamada,  Sarmaşık’ın ölüm haberi ailesine ulaştığında bazı gerçeklerin ortaya çıktığı kaydedildi:

Kırklareli Vize’de yaşayan ailesi, Caner’in askerlik hizmetini gerçekleştirdiği sırada komutanları ve diğer askerler tarafından Roman olmasından dolayı ayrımcılığa uğradığını ve baskı gördüğünü, bunu da Caner’le yaptıkları telefon görüşmelerinde bizzat Caner’in onlara aktardığını ve bu yüzden canının çok sıkkın olduğunu ve psikolojisinin iyi olmadığını söyledi.

Caner’in askere gitmeden yaklaşık bir yıl öncesinde askerlik için hazırlık yaptığı özellikle spora başladığı ve askere gitmeye çok hevesli olduğu hatta gönüllü olarak Suriye’ye gitmek istediği ailesi ve yakınları tarafından anlatılıyor.

Askerlik dönüşü için evlilik planları yapan ve geleceğe dönük planları çevresi tarafından bilenen Caner Sarmaşık neden intihar etti?”

Haberin Roman mahallelerinde büyük tepkiye yol açtığı, yürüyüş ve gösteriler gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, bu ölümün, Romanların doğdukları günden itibaren maruz bırakıldıkları ayrımcı tutum ve davranışların sonucu olduğuna dikkat çekildi ve şu talepler dile getirildi: 

“Caner’in okuma yazması olmadığı için derslerde başarılı olamıyordu. Bu nedenle komutanı tarafından hakarete uğradığı ve “Pis Şopar siz teneke çalmayı ve oynamayı bilirsiniz ama iki satır şeyi ezberleyemiyorsun!” gibi hakaretlere uğradığı söylenmektedir.

Unutmamalıdır ki, askere giden tüm geçler devletin sorumluluğu altındadır. Bütün bunlar gözetilerek İçişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden;

  1. Ailenin aktarımları gözetilerek Caner’i intihara sürükleyen nedenlerin araştırılmasını ve sürece dair etkin bir soruşturmanın yürütülmesini,
  2. Yürütülecek soruşturmanın eşit yurttaşlık hakkı gözetilerek yapılmasını,
  3. TSK içerisinde Romanlara yönelik ve her tür ayrımcılığa tolerans gösterilmemesine,
  4. Caner Sarmaşık’ın uğradığı iddia edilen ayrımcılık temelli mobbing iddialarının araştırılmasını,
  5. Nefret temelli suçlara ve askeri kurumlar içerisinde Roman gençlerin maruz kaldığı ayrımcı tutum ve davranışların araştırılması ve cezasızlık politikalarının oluşmasına imkân verilmemesi,
  6. Asker ocağında hayatını kaybeden Caner’in şehit kabul edilmesini,
  7. Kamuoyuna aydınlatıcı bilgilendirme yapılmasını

talep ediyoruz.”

Şüpheli ölüm Meclis gündeminde

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da intihar iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Hüda Kaya, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Caner Sarmaşık’ın şüpheli ölümüne ilişkin olarak, “Komutanı tarafından aşağılanan ve tehdit edilen Caner Sarmaşık, solak olduğu halde kendini kalbinden nasıl vurdu?” diye sordu.

Hüda Kaya verdiği soru önergesinde, Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel’in bu olayın intihar değil, bir cinayet olduğunu ifade ettiğini belirterek, ‘’Caner Sarmaşık ailesini arayarak bu komutan ‘benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum’ diyor. Ailesi de muhtara gidiyor ve muhtar da bölük komutanını arıyor. Sonrasında komutan, ‘Sen aileni niye arıyorsun, bizi şikâyet ediyorsun?’ gibi cümleler kullanıyor. ‘Allah’ın şoparı, geri zekalı’ gibi hakaretlere maruz kalıyor Roman olduğundan dolayı. Bu konuşmadan sonra tekrar ailesini arıyor, Bana sizinle konuştuğum için yine ‘Seni bak ne yapacağım, seni gerekirse burada öldüreceğim, burada gömeceğim ve ailene de bu onuru, şehitliği yaşatmayacağım’ ifade etmiştir” dedi.

Kaya, Akar’ın yanıtlaması amacıyla şunları sıraladı:

  • Caner Sarmaşık isimli askerin intihar ettiği iddiası doğru mudur? Araştırıldı mı? Doğru ise otopsisi yapılmış mıdır ve sonucu nedir?
  • Caner Sarmaşık isimli askerin, arkadaşları ve komutanları tarafından intihara meyledecek izlenimi edinilmiş midir? Bu konu ile ilgili arkadaşları ve komutanlarından bilgi /ifadeleri alınmış mıdır?
  • Caner Sarmaşık isimli askerin, intihar etmesi ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise hangi aşamadadır?
  • Son 5 yıl içinde kışlada hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır? Rütbelere ve kütük kayıtlarına göre dağılımı nedir?
  • Son 5 yıl içinde kışlada intihar ederek hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır? Rütbelere ve kütük kaydına göre dağılımı nedir?
  • Bakanlığınızın kışlada yaşanan intihar vakalarını önlemek adına yaptığı herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

‘Naaşı bayrağa sarılmadan, sessiz sedasız defnedildi’

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Caner Sarmaşık’ın askerliği süresince komutanları tarafından nefret söylemlerine maruz kaldığına ve ölümünün şüpheli olduğuna ilişkin ciddi iddialar bulunduğu gerekçesiyle verdiği yazılı önergesinde, Sarmaşık’ın kendisine yönelik nefret söyleminde bulunduğunu söylediği komutanının silahı ile askeri birliğinde intihar etmesinin kafalarda soru işareti yarattığını belirtti. Purçu, Caner Sarmaşık’ın naaşının Türk bayrağına sarılmadan, bir köşede sessiz sedasız defnedildiği yönündeki iddialara ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan yanıt beklediklerini bildirdi.

CHP’li Purçu, Bakan Akar’dan şu soruların yanıtını istedi.

  • Er Caner Sarmaşık’ın kesin ölüm sebebi nedir?
  • Er Caner Sarmaşık’ın “şüpheli ölümü” iddialarına ilişkin idari ya da hukuki bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sonuçları ne olmuştur?
  • Er Caner Sarmaşık’ın ölümüne ilişkin otopsi raporu aile ile paylaşılmış mıdır? Otopsi raporunda, intihar ettiğine dair ne gibi belirtiler bulunmaktadır?
  • Ayrımcı söylemlere maruz kaldığını belirten Er Caner Sarmaşık’ın bu süreçte bağlı bulunduğu komutanlığa herhangi bir şikâyeti olmuş mudur? Buna yönelik inceleme başlatılmış mıdır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın askerlik yaptığı bu birimde daha önceden bu tür nefret söylemlerine ilişkin bir şikâyet; kayıt bulunmakta mıdır? Bulunmuşsa buna yönelik ne tür idari/hukuki önlemler alınmıştır?
  • Nefret söylemine ilişkin taburunda bulunan diğer asker arkadaşlarının da ifadeleri alınmış mıdır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın cenaze işlemlerinde nasıl bir prosedür izlenmiştir? Defin yeri ve işlemleri konusunda ailenin rızası alınmış mıdır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın naaşı neden Türk Bayrağına sarılmamıştır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın kendi silahı varken başka bir silahla hayatını kaybetme nedeni araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa bu durum uzmanlar tarafından nasıl açıklanmıştır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın silahla vurulması kendi nöbet saatinde mi gerçekleşmiştir?
  • Suriye’de Caner Sarmaşık’ın bölüğünde askerler kaç saat nöbet tutmaktadırlar ve nöbet aralıkları nedir?
  • Er Caner Sarmaşık eğer o gün vurulma anında nöbet saatinde ise o güne ait nöbet çizelgesi var mıdır?
  • Er Caner Sarmaşık nöbeti kimden devralmıştır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın otopsi raporunda ağzın iç kısmında sineklerin yumurta larvaları bıraktığı tespit edilmiştir. Bu durum Caner Sarmaşık’ın vurulma anı ile bulunma anı arasında çok uzun süre geçtiğini göstermektedir. Vurulduğu ve bulunduğu an arasındaki süre neden uzundur, bulunması neden vakit almıştır?
  • Er Caner Sarmaşık bulunduğu yer, nöbet tuttuğu yer midir? Nöbet tutuğu yer, askerlerin yerleşkesinden ne kadar uzaklıktadır?
  • Er Caner Sarmaşık’ın vurulduğu merminin hangi silahtan çıktığı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa hangi silahtan çıkmıştır?
  • Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ı vuran silahın kaç metreden ateş ettiği tespit edilememiştir. Elinizde bununla ilgili bir bilgi mevcut mudur?
  • Er Caner Sarmaşık’ı vuran silah incelenmiş midir? Buna dayalı rapor var mıdır?
  • Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ın intihar ettiği yazmaktadır. Buna göre Caner Sarmaşık’ın son günlerde psikolojisi bozulduysa bunu komutanları neden tespit edememiştir? Bu bağlamda psikolojisi bozulmuş bir askere silah vererek nöbet tutturan komutanlar ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.