Enerjiİklim KriziManşet

EPDK aylar sonra duyurdu: IC İçtaş’ın Yumurtalık Termik Santrali önlisans başvurusu iptal edildi

0

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılması istenen IC İçtaş Yumurtalık Termik Santrali projesi için yapılan önlisans başvurusunun iptal edildiğini duyurdu.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Merkezi’nin Kasım 2020 tarihinde yaptığı bilgi edinme başvurusunu aylar sonra yanıtlayan EPDK, başvurunun eski ticari ismi IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. olan şirketin “söz konusu yatırımdan vazgeçtiğini bildiren yazılı talebi” üzerine iptal edildiğini söyledi.  EPDK, kararın 7 Kasım 2019 tarihinde alındığını söyledi.

16 termik santral projesi için 20 ayrı dava 

Adana bölgesinde şu ana kadar 16 termik santral projesi için 20 dava açtıklarını belirten Avukat İsmail Hakkı Atal, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Birçok projenin açtığımız davalar sonucunda iptal edilmesini sağladık” ifadelerini kullandı.

2011 yılında sekiz, 2014 yılında beş, 2016 yılında ise yedi dava açtıklarını belirten Avukat Atal, “Davayı kaybedeceğini anlayan EPDK’nin, dava sonucu gelmeden lisansı sonlandırma yoluna gittiğini gördük” dedi.

AYAS Termik Santrali üretim lisansı da iptal edildi

Atal, benzer bir hamlenin 2011 yılında AYAS Termik Santrali’ne karşı açılan davada gerçekleştiğini söyledi. “Termik santrallerin havaya, suya ve toprağa kümülatif etkilerinin hesaplanmaması” gerekçe gösterilerek diğer yedi santral ile birlikte açılan davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu davacıların temyiz istemlerinin kabul edilmesine karar vermişti.

EPDK ise 11 Şubat 2021 tarihli karar ile Ayas Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye verilen üretim lisansını sonlandırmıştı.

Hunutlu termik santrali gündemde

Atal yaptığı açıklamada “Bizim şu anda üzerinde en çok yoğunlaştığımız sıcak davalardan biri Hunutlu’daki EMBA Termik santrali” ifadelerini kullandı.

Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” projesi kapsamında yer alan ve yüzde 78’inin Şanghay Elektrik’ ait termik santral projesinin inşaatı yüzde 80’i tamamlanmış durumda.

Söz konusu proje için 2016 yılında lisans iptali davası açtıklarını anlatan Atal, şunları söyledi:

Bu davada Halk Sağlığı Uzmanı bir bilirkişi talep etmiştik. Bilirkişi yaptığı bilgi edinme başvuruları sonucunda Sugözü termik santrali yüzünden bölgedeki kanser oranlarının katlanarak arttığını ve nüfusun azaldığını söyledi. Ancak bu bulgulara rağmen Ankara 2’nci İdare Mahkemesi davayı reddetti. İtirazımız kabul edildi ve dava şu anda temyizde.

68 binin üzerinde imza toplandı

Projede Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’na aykırı bir şekilde baca sisteminin de inşaat sırasında değiştirildiğini aktaran Avukat Atal, bu konuyla ilgili açtıkları bir davanın da devam ettiğini söyledi.

Sivil toplum kuruluşlarının termik santral projesinin iptali için başlattığı kampanyaya şu anada kadar 68 bin kişinin üzerinde kişi imza verdi.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.