TürkiyeManşet

Enis Berberoğlu için AYM’ye ikinci başvuru

0

Milletvekilliği düşürülen eski CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu‘nun avukatı Yiğit Acar, müvekkili adına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruyor. Acar, Anayasa’nın üç maddesinin ihlal edildiği yönünde dilekçe verecek.

Başvuru, Anayasa’nın 19. Maddesi’ndeki “kişi hürriyeti ve güvenliği”, 36. maddesindeki “hak arama hürriyeti” ve 67. maddesindeki “seçme, seçilme ve siyasi faaliyete bulunma” haklarının ihlal edildiği iddiasıyla yapılacak.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Gazetesi‘nde 14 Haziran 2017’de yayınlanan “MİT TIR’ları” haberiyle ilgili olarak Enis Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla dava açılmış, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 yıl hapis cezası vermiş, Berberoğlu 14 Haziran 2017’de tutuklanmıştı.

Hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017’de bozulmuş, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararına “usul ve yasaya aykırı” olduğunu savunarak önceki kararında direnmişti.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, 13 Şubat 2018’de bu kez Enis Berberoğlu’na “casusluk” suçundan değil, “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan beş yıl on ay hapis cezası vermiş ve tutukluluğunun devamına hükmetmiş, karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi‘nce temyiz edilmişti.

Öte yandan Berberoğlu, 24 Haziran Milletvekilliği Seçimi’nde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilmiş ve yargılamanın durdurulması talebiyle Yargıtay’a başvuru yapmıştı. Başvuru 20 Temmuz 2018’de reddedilmiş, ancak 20 Eylül 2018’de Haziran seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve bu sırada tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkında verilen cezanın infazının, yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle durması istemini kabul edilmiş, Berberoğlu tahliye edilmişti.

4 Haziran’da Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüş, kendisi bir gün sonra gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılan Berberoğlu hakkında AYM, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” yönünde oy birliğiyle karar vererek, 10 Ekim’de gerekçeli kararını açıklamıştı.

Berberoğlu’nun avukatlarının AYM kararıyla birlikte yeniden başvurduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi AYM’nin yerindelik denetimine girdiğini ileri sürerek, kendi kararında direnmişti. Berberoğlu’nun avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz ederek, dosyayı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşımıştı.

15’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise 23 Ekim’de verdiği kararda, hak ihlalinin ortadan kaldırılmasında yetkili mahkemenin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu belirterek, dosyayı 14. Ağır Ceza’ya geri göndermişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.