ManşetSpor

Engellilerin Olimpiyatı (Paralimpiks) başladı

0
Paralimpiks açılış törenine geleneksel giysileri Pancho ile katılan Meksikalı sporcular

Paralimpiks açılış törenine geleneksel giysileri Pancho ile katılan Meksikalı sporcular

1988 Seul Olimpiyatları itibarı ile her olimpiyat sonrası olimpiyatın yapıldığı şehirde başlayan Paralimpik (Engellilerin Olimpiyatı) 2012, Londra’da Perşembe akşamı yapılan görkemli açılış töreni ile başladı.

Paralimpik’in tohumları bundan tam 64 sene önceye, Stoke Mandeville Tekerlekli Sandalye Oyunlar’ına dayanıyor. Paralimpik’in babası kabul edilen Sir Ludwig Guttman 16 savaş gazisi ile başlattığı Tekerlekli Sandalye Oyunlar’ı ile paralimpik fikrini ateşleyen kişi olarak görülüyor.

Nörolog Doktor Guttman, 2. Dünya Savaşı başladığında Nazi Almanyası’ndan kaçarak İngiltere’ye yerleşmişti.

Buckinghamshire bölgesindeki Stoke Mandeville hastanesinde genç gazilere bakarken, felçli hastaların rehabilitasyonunda sporun önemli bir araç olabileceğini keşfetti.

Guttman yıllar sonra BBC’ye verdiği bir mülakatta spora olan inancını şöyle anlatmıştı:

“Yarım felç ya da baştan aşağısı felç olma gibi ciddi bir engelle karşılaşan bir insanın, ruhu da bundan etkilenir. Bu olumsuz psikolojik etkiden kurtulmak için spordan iyisi olamaz. Spor aklı çalıştırır, özgüveni artırır, itibar kazandırır, dostluk bağlarını güçlendirir. Bu dört unsur da engelli insanı, engelsizlere eşit kılar.”

Hastalarının ilgisini canlı tutmak amacıyla yılda bir hastaneler arası yarışma düzenleyen Guttman, 1948 yılında bunu (o sene Londra’ya gelen) Olimpiyatlar’a paralel yapmaya karar verdi.

Gelecekte bu paralellikten yola çıkarak, Paralel Olimpiyatlar anlamında Paralimpiks denecekti bu oyunlara.

İlk resmi Engelli Olimpiyatları 1960’ta Roma’da yapıldı. İlk paralimpike 300 sporcu katıldı. Bu ilk engelli olimpiyatına katılan tüm sporcular tekerlekli sandalye kullanıyordu.

1976 Toronto’da onlara ampute atletler, görme engelliler, serebral palsililer ve diğerleri katıldı.

Paralimpikin babası Sir Ludwig Guttman’ın “bir gün olimpiyatlar ile paralimpiyatlar iki ayrı yarış olmayacak, engelliler de diğer sporcular ile aynı kulvarda yarışacak” öngörüsü 2012 Londra’ya katılan Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius ile gerçeğe dönüştü.

Türkiye’nin katıldığı ilk paralimpik 1992 Barcelona oldu. Bu olimpiyata 1 yüzücü ile katılım sağlandı. 2000’de Sidney’e yine bir, 2004’te Atina’ya sekiz, 2008’de Pekin’e 16 sporcu gönderen Türkiye, 2012 Londra Paralimpikse 67 sporcu gönderdi.

300 sporcu ile başlayan 1960 Roma Paralimpiks’inden sonra bugün Londra 2012’ye 4200 sporcu katılıyor.

Londra’da Görkemli Açılış

Londra 2012 Paralimpik Oyunları, Kraliçe 2. Elizabeth’in katıldığı ve yaklaşık 80 bin kişinin izlediği açılış töreniyle başladı.

Paralimpik Oyunları’nın meşalesini İngiltere’nin altın madalya sahibi ilk Paralimpik sporcusu 84 yaşındaki Margaret Maughan yaktı.

Londra’nın ev sahipliği yaptığı ve 11 gün sürecek Paralimpik Oyunları’na 165 ülkeden 4 binden fazla sporcu katılıyor.

Organizatörler açılış töreninin ‘bilim ve insanlık’ temalı olduğunu söyledi.

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.