Enerji Uzmanı Arif Aktürk: ‘Türkiye’de doğal gazda maliyet artışı yüzde 30’u bulacak’

Avrupa'daki gaz fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Aktürk, 'Enerji fiyatlarındaki seviyeler mantıkla ve arz-taleple açıklanabilecek noktada değil' dedi.

Eski BOTAŞ Doğal gaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, Avrupa’daki gaz fiyatlarının artışından Türkiye’nin de etkileneceğini ve Türkiye’de yıl sonuna kadar doğal gazda maliyet artışının yüzde 30’u bulacağını kaydetti.

Aktürk, Türkiye’de 36 milyar metreküplük uzun vadeli kontrat var olduğunu ama kış döneminde konutlardan gelen spot alımları artması ile fiyatlarda artış olacağını da belirtti.

‘Enerji fiyatlarındaki seviyeler mantıkla açıklanamaz’

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, pandemi sonrasında artan talep ile gaz fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendiren Arif Aktürk, yaz başından beri Avrupa’da gaz fiyatlarındaki artışın yıkıcı seviyelere geldiğini kaydetti. Aktürk ayrıca, Birleşik Krallık’ta bazı gübre fabrika ve sanayi tesislerinin yüksek maliyetlerden dolayı üretimlerini durdurduğunu da hatırlattı ve “İspanya ve Fransa artışın konutlara yansımaması için çeşitli önemler alıyor. Enerji fiyatlarındaki seviyeler mantıkla ve arz-taleple açıklanabilecek noktada değil” ifadelerini kullandı.

Önceden gaz fiyatlarının bölgesel olduğunu ve spot LNG’nin yaygınlaşması ile daha global bir gaz piyasası meydana geldiğini söyleyen Aktürk “Bu yüzden ABD’nin Avrupa yerine Uzak Doğu’ya LNG göndermeye başlaması fiyatları artırdı” dedi.

‘Rusya, Ukrayna üzerinden gaz satmayacak’

Arif Aktürk, Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz satmayacağını zaten hep söylediğini bu sebeple Kuzey Akım 1 ve 2 diye projeler geliştirdiğini ve Türkiye’nin enerji krizine zor bir dönemde yakalandığını da kaydetti.

Enerji uzmanı, “İlave gaz alımı için görüşmeler yapılsaydı ve 2021’de biten kontratları uzatmak için 2020’de anlaşılsaydı daha iyi olurdu çünkü gaz fiyatları daha ucuzdu. Rusya özel sektöre kontratlardan gaz tedarikini kesti; BOTAŞ ile devam ediyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR