Enerjiİklim KriziManşet

Enerji şirketleri, emisyon sıfırlamaya direniyor

0

Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü, Londra Ekonomi Okulu, Oxford Üniversitesi – Martin Oxford Okulu ve Transition Pathway Initiative tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre kömür, elektrik, doğalgaz ve petrol üretiminde dünyanın en büyük 132 enerji şirketinden sadece 13’ü karbon nötr olacaklarına dair taahhütte bulundu. City A.M.’de yer alan habere göre bu şirketlerden 9’u 2050 yılında; geri kalanları ise 2025 veya 2030 yıllarında karbon nötr olacağını bildirdi.

Kömür madenciliği yapan dört şirket arasından Exxaro Resources dışındaki South32, BHP Billiton ile İtalyan petrol ve doğalgaz üreticisi Eni’nin taahhütleri, bütün üretimi kapsayan yaşam döngüsü emisyonlarının  ufak bir kısmını oluşturan işleme sırasında açığa çıkan emisyonları kapsıyor.

CEZ, EDF, Endesa, Enel, EON, Iberdrola, National Grid, Orsted ve XCEL’in bulunduğu geri kalan şirketlerin ise taahhütleri doğrudan emisyonları kapsıyor.

Ancak bütün şirketler arasından sadece üçünün taahhütleri, işleme sırasında kullanılan elektrik yoluyla çıkan salımları veya kömür ya da doğalgazın çıkarılması sırasındaki salımları içeren doğrudan olmayan emisyonların  azaltımını içeriyor.

Araştırmada ayrıca, 132 şirket arasından 71’inin Paris Anlaşması kapsamındaki küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma hedefini kabul ettiği; ancak sadece 51 şirketin bu hedefi desteklediği yer alıyor. Şirketlerden sadece 26’sı küresel sıcaklıkların daha fazla artmaması için küresel karbondioksit emisyonlarının sıfırlanması gerektiğini kabul ediyor.

Oxford Üniversitesi’ndeki Smith Çevre ve Girişim Okulu’ndan (SSEE) Prof. Cameron Hepburn, şunları söyledi: “Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana, araştırmamız, dünyanın en büyük enerji şirketlerinin emisyon azaltım planlarının henüz gelişmekte olduğunu gösteriyor. Paris Anlaşması’nın uygulanması, kirliliğe sebep olan varlıkların atıl varlıklara dönüşmesine neden olduğu için yatırımcıları önemli finansal risklere maruz bırakıyor.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.