Enerji şirketleri, emisyon sıfırlamaya direniyor

Dünyanın en büyük 132 enerji şirketinden sadece 13’ü seragazı emisyonlarını sıfırlama taahhüdünde bulundu.

Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü, Londra Ekonomi Okulu, Oxford Üniversitesi – Martin Oxford Okulu ve Transition Pathway Initiative tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre kömür, elektrik, doğalgaz ve petrol üretiminde dünyanın en büyük 132 enerji şirketinden sadece 13’ü karbon nötr olacaklarına dair taahhütte bulundu. City A.M.’de yer alan habere göre bu şirketlerden 9’u 2050 yılında; geri kalanları ise 2025 veya 2030 yıllarında karbon nötr olacağını bildirdi.

Kömür madenciliği yapan dört şirket arasından Exxaro Resources dışındaki South32, BHP Billiton ile İtalyan petrol ve doğalgaz üreticisi Eni’nin taahhütleri, bütün üretimi kapsayan yaşam döngüsü emisyonlarının  ufak bir kısmını oluşturan işleme sırasında açığa çıkan emisyonları kapsıyor.

CEZ, EDF, Endesa, Enel, EON, Iberdrola, National Grid, Orsted ve XCEL’in bulunduğu geri kalan şirketlerin ise taahhütleri doğrudan emisyonları kapsıyor.

Ancak bütün şirketler arasından sadece üçünün taahhütleri, işleme sırasında kullanılan elektrik yoluyla çıkan salımları veya kömür ya da doğalgazın çıkarılması sırasındaki salımları içeren doğrudan olmayan emisyonların  azaltımını içeriyor.

Araştırmada ayrıca, 132 şirket arasından 71’inin Paris Anlaşması kapsamındaki küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma hedefini kabul ettiği; ancak sadece 51 şirketin bu hedefi desteklediği yer alıyor. Şirketlerden sadece 26’sı küresel sıcaklıkların daha fazla artmaması için küresel karbondioksit emisyonlarının sıfırlanması gerektiğini kabul ediyor.

Oxford Üniversitesi’ndeki Smith Çevre ve Girişim Okulu’ndan (SSEE) Prof. Cameron Hepburn, şunları söyledi: “Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana, araştırmamız, dünyanın en büyük enerji şirketlerinin emisyon azaltım planlarının henüz gelişmekte olduğunu gösteriyor. Paris Anlaşması’nın uygulanması, kirliliğe sebep olan varlıkların atıl varlıklara dönüşmesine neden olduğu için yatırımcıları önemli finansal risklere maruz bırakıyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR