DoğaEkolojiManşet

Endonezya’daki söndürülemeyen orman yangınlarında umut yağmurda

0

Endonezya’nın Sumatra ve Borneo adalarında temmuzda bu yana devam eden yangınlarda, 800 bin hektarlık alan tahrip oldu. Yangınların etkilediği eyaletlerde hava kirliliği yüzünden acil durum ilan edildi. Yangınların ancak gelecek ay başlayacak yağmurlarla tamamen söneceği tahmin ediliyor.

Endonezya’nın Sumatra ve Borneo adalarında 6 eyaleti kapsayan geniş bir bölgede 2 aydan uzun süredir devam eden ve komşu ülkeleri de olumsuz etkileyen orman yangınlarını söndürme çalışmalarında henüz sonuç alınamadı.Temmuz ayından bu yana devam eden orman yangınlarının 800 bin hektardan fazla alanı tahrip ettiği tahmin ediliyor. Yangınlara, çiftçilerin ve işletmelerin palm yağı üretimi için izinsiz yaktığı ateşlerin sebep olduğu biliniyor.

Endonezya hükümeti, yangınlardan dolayı ölen kişilerin sayısını paylaşmıyor. Orman yangınları, hafta sonu ülkenin bir bölgesinde gökyüzünün kırmızıya dönmesine yol açtı.

Yangın bölgesine giden Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 5 binden fazla kişinin yangın kontrol ekiplerine dahil edildiğini söyledi ve hükümet 1 milyona yakın maske dağıttı. Ülkede tarla açmak için ormanlık araziyi izinsiz bir şekilde yakan 185 kişi gözaltına alındı.

Yapay bulutlarla yağmur yağdırılıyor

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında hem karadan hem havadan destek ekiplerinin artırıldığı söndürme çalışmalarında geçen haftadan bu yana yapay bulutlarla yağmur yağdırılıyor. Şu ana kadar yürütülen söndürme çalışmalarının bazı yerlerde kısmı olarak etkili olduğunu açıklayan yetkililer, birçok noktada suni yağmur çalışmalarını genişletmeyi planladıklarını belirtti.

Meteoroloji İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG) yetkilileri ise bölgede gelecek ay başlayacağı tahmin edilen yağışlarla orman yangınlarının tamamen kontrol altına alınacağı öngördüklerini açıkladı.

Orman yangınlarına karşı acil durum ilan edilen Riau, Jambi, Güney Sumatra, Batı, Doğu ve Orta Kalimantan eyaletleri için kurulacak özel ekiplerin de söndürme çalışmalarına destek vereceği kaydedildi.

Hava kirliliği yüzünden acil durum ilanı

Yoğun duman bulutlarının kapladığı eyaletlerde, ciddi artış gösteren hava kirliliği insan sağlığı ve günlük yaşamı olumsuz etkilerken, solunum yolu enfeksiyonuna yakalananların sayısının 920 bine ulaştığı bildirildi.

Sumatra Adası’ndaki Riau eyaletinde devam eden orman yangınlarının neden olduğu hava kirliliğinin artması üzerine acil durum ilan edildi. Republika gazetesinin haberine göre, Riau Eyaleti Valisi Syamsuar, hafta sonundan bu yana yayılan yoğun duman sonucu artan hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit etmesi üzerine 31 Ekim’e kadar acil durum ilan ettiklerini belirtti.

Sorunun devam etmesi halinde acil durumu uzatabileceklerini ifade eden Syamsuar, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerdeki insanları tahliye edeceklerini ifade etti. Yoğun duman bulutlarının kapladığı bölgelerde gökyüzü zaman zaman kırmızıya dönerken, ”riskli” seviyelere yükselen hava kirliliği insan sağlığı ve günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor.

Yangınlara, özellikle mayıs-eylül aylarında yaşanan kurak mevsimin yanı sıra çiftçiler ve arazi işleten bazı işletmelerin devletin izni olmadan arazi açma ve anız yakmak amacıyla yaktığı ateşler neden olabiliyor.

Malezya üzerindeki yoğun dumanın azalması bekleniyor

Öte yandan Endonezya’daki orman yangınlarının neden olduğu yoğun dumandan büyük ölçüde etkilenen Malezya’da, rüzgarların yön değiştirmesiyle bugünden itibaren ülke genelinde duman bulutlarının azalması bekleniyor. Geçen haftalarda hava kirliliği endeksinin “aşırı sağlıksız” seviyelerde görüldüğü Sarawak eyaleti genelinde bugünden itibaren hava kirliliği endeksi “makul” seviyelere düşerken, ülke genelinde de havanın sağlıksız olduğu bölgelerin giderek azaldığı belirlendi.

Hava kirliliğinin en kötü durumda olduğu Selangor eyaletine bağlı Johan Setia ve Klang kentlerinde ise hava kirliliği endeksi, 176’ya çıkarak “aşırı sağlıksız” seviyesine yaklaştı. Bunun dışında merkez eyaletlerinden Negeri Sembilan ve Pahang’ın bazı kentlerinde de hava kirliliği endeksi 140’ın üzerinde seyrederken, başkent Kuala Lumpur’da geçen haftaya kıyasla azalarak 101’e düştü.

Yangınlarının yol açtığı yoğun duman, Malezya’nın dışında, Endonezya’nın komşuları, Singapur, Tayland, Vietnam ve Filipinler gibi ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.