Kategoriler: Bilim-Teknoloji

En genç gezegen görüntülendi

Hawaii Üniversitesi gökbilimcisi Adam Kraus, bugüne kadar tespit edilen en genç gezegenin fotoğrafını çekmeyi başardı. Bir yıldızın etrafında henüz oluşum sürecinde oldupu tespit edilen gezegene LkCa 15 b adı verildi.

Mauna Kea Adası üzerine kurulan teleskoplar kullanılarak yapılan keşifte Macquarie Üniversitesi ve Avustralya Astronomik Gözlemevi’nde katkıda bulundu.

Dünya’dan 450 ışık yılı uzaklıkta bulunan LkCa 15 b’nin, gaz ve toz bulutunun bir araya gelmesiyle oluştuğu ve bu sürecin hala devam ettiği belirtildi. Bilim insanları, içinde bulundukları yıldız sisteminin saçtığı ışıktan dolayı, geçmişte bu kadar genç yıldızları görüntülemeyi başaramamıştı.

10 metrelik Keck teleskoplarıyla elde edilen görüntüde, LkCa 15 b, yıldızın uzağında kalan disk şeklindeki gaz ve toz bulutunun içinde yer aldığı görüldü. Kraus, “LkCa 15 b bugüne kadar keşfedilen en genç gezegen… Geçmişte bu tür olayları, oluşmakta olan gezegen yıldıza çok yakın olduğu için gözlemleyemezdik. Ancak ilk defa gezegeni ve etrafında kütkleyi görebildik” dedi.

(Ajanslar)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi