Guardian’ın aktardığına göre, CGD Europe‘da politika analisti olan Euan Ritchie, çalışmalarını, gelişmekte olan ülkelerdeki fosil yakıt projelerine yardım finansmanını durdurma sözü veren Birleşik Krallık ve ABD de dahil olmak üzere batılı ülkelerin “iklim ikiyüzlülüğü” üzerine yaptıklarını söyledi.
Ritchie şunları söyledi:
“Cop26’da, yardım ve diğer kalkınma finansmanının daha yoksul ülkelerdeki fosil yakıtları ne ölçüde finanse etmesi gerektiği konusunda zengin ülkeler arasında pek çok çekişme vardı. Bu ikiyüzlülük dikkatimi çekti. Analizimiz, sadece birkaç gün içinde, Birleşik Krallık’taki ortalama bir insanın, birçok düşük gelirli ülkedeki insanların bir yıl boyunca yaptığından daha fazla iklim emisyonu ürettiğini gösteriyor. Bu soruna en az katkıda bulunan ülkelerin enerji altyapısına erişememesi acımasız bir ironi olur.”
CGD araştırması, bir İngiliz veya ABD vatandaşının enerji kullanımının düşük veya orta gelirli bir ülkede yaşayan birinin enerji kullanımını hesaplamak için her ülke için Dünya Bankası‘nın bir yıla yayılan kişi başına karbon emisyonu verilerini kullandı. Başta Sahra Altı Afrika’da olmak üzere yaklaşık 940 milyon insanın elektriğe erişimi yok .
Uluslararası bir araştırma ağı olan Büyüme için Enerji Merkezi, Güney Afrika ve birkaç kuzey Afrika ülkesi hariç Afrika’daki 48 ülke, doğal gaz kullanımı yoluyla elektrik tüketimini üç katına çıkarsa bile, ortaya çıkan karbon emisyonlarının küresel toplamda yüzde 1’den az olacağını tahmin ediyor.
“Zengin ülkeler için fakir ülkelere fosil yakıt finansmanı yasakları getirirken aynı zamanda kendi fosil yakıt tüketimini artırmaları çok kolay. Bu ikiyüzlülüktür ve kalkınmayı hızlandırmak için geniş bir enerji yelpazesine ihtiyaç duydukları için yoksul ülkeler için yıkıcıdır. Afrika ülkelerine sadece güneş enerjisine ihtiyaçları olduğunu söylemek tamamen ikiyüzlülük ve sömürgeciliktir.”
Mutiso, yalnızca Kaliforniya’da oyun oynamaktan kaynaklanan tahmini elektrik talebinin 2011’de 5 terawatt saatten (TWh) 2021’e kadar 11TWh’ye, yani Sri Lanka’nın tüm tüketimine eşit olacağını belirten 2019 tarihli bir araştırmayı da hatırlattı.