Dünya

Elon Musk, Twitter’ı satın almak için anlaşmaya vardı

İki hafta önce teklifini sunan Musk, sosyal medya platformunun ‘olağanüstü potansiyelini açığa çıkarmak için doğru kişi olduğunu’ söylemişti. Satın almayla ilgili bir açıklama yapan Musk, “İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır” dedi.

Twitter yönetimine içerik kısıtlamalarını gevşetmekten sahte hesapları ortadan kaldırmaya kadar bir dizi değişiklik çağrısında bulunan Elon Musk, hissedarlardan anlaşmayı onaylamak için oy kullanmalarını isteyecek.

Musk’ın platformu satın almasını önlemek için Twitter yönetimi, potansiyel alıcı dışındaki mevcut hissedarların daha düşük fiyata şirketten daha fazla hisse satın alma hakkını korumuş;​​ Musk’ın veya başka bir yatırımcının şirket hisselerinin yüzde 15’inden fazlasını satın alması durumunda planın devreye gireceğini açıklamıştı.

ABD medyasında çıkan haberlerde, Musk’ın Twitter’ı satın almak için sosyal medya şirketinin yönetim kuruluyla görüşmelere başladığı aktarılmıştı. Söz konusu haberlerin ardından Twitter’ın New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 5’in üzerinde değer kazanmıştı.

44 milyar dolarlık anlaşma

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu‘na (SEC) yapılan bildirimde, anlaşma için 46,5 milyar dolarlık finansmanı taahhüt eden Musk, Twitter’dan daha önce de yüzde 9.2 oranında hisse satın almıştı.

Başlangıçta satın almaya karşı mesafeli olan Twitter yönetiminin, Musk’ın finansman için harekete geçmesiyle yumuşadığı ve piyasadan hisseleri toplayarak şirket yönetimini ele alma ihtimali karşısında görüşmelere sıcak baktığı iddia edilmişti.

Trump Twitter’a dönmeyecek, Biden’den ‘yorum yok’

FOX News‘in haberine göre, dört yıllık başkanlığı döneminde Twitter’ı çok aktif kullanan eski başkan Donald Trump, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması durumunda da platforma geri dönmeyecek.

Sosyal medya platformları Twitter, YouTube ve Facebook, Trump’ın hesaplarını 6 Ocak 2021’de Kongre baskını olaylarına katkıda bulunduğu ve 2020 başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığı iddiaları nedeniyle dondurmuştu.

Beyaz Saray’dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden‘ın uzun süredir sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyduğunu, belirli bir işlem hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, dün düzenlediği basın toplantısında Twitter satın almasıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine “Özel olarak bu satın alma işlemiyle ilgili yorumda bulunmayacağım. Twitter’ı kim yönetirse yönetsin Başkan (Biden) uzun süredir büyük sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyuyor ve uzun süredir büyük teknoloji platformlarının verdikleri zararlardan sorumlu tutulması gerektiğini savunuyor” dedi.

Dogecoin yüzde 26 yükseldi

Elon Musk’ın Twitter Yönetim Kurulu ile anlaşmaya yakın olduğuna dair haberlerin etkisiyle Dogecoin de hızlı bir yükselişe geçti.

Musk’ın favori kripto paraları arasında yer alan ve sık sık Twitter paylaşımlarına konu olan Dogecoin, sabah saatlerinde 0.1240 dolardan işlem görüyordu. TSİ 14.00’da ise yatırımcı adeta Dogecoin’e hücum etti. Saat 21.00’da 0.1506 dolardan işlem gören Dogecoin Musk’ın satın almasının kesinleşmesiyle 0.1676 doları gördü. Günlük yükselişi yüzde 26’yı buldu.

Yatırımcılar Musk’ın satın alması sonrasında Twitter’ın bilançosuna Dogecoin eklemesini ve/veya platformda ödeme aracı olarak bu kripto paranın kullanılmasını bekliyor.

Tüm ‘insanlara’ mavi tık

Elon Musk satın almanın kesinleşmesinin ardından platform üzerinden ilk attığı tweette hakkında çıkan bir makalenin ekran görüntüsünü paylaştı. Elon Musk şunları söyledi:

“Twitter’ı yeni özellikler ekleyerek, algoritmaları açık kaynak haline getirip güveni artırarak, tüm botlarla savaşarak ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak her zamankinden iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın müthiş bir potansiyeli var. Şirket ve kullanıcılarla çalışarak bu potansiyeli açığa çıkarmayı dört gözle bekliyorum.”

Musk, satın almadan çok önce de Twitter’ın bot hesaplarla ilgili büyük bir sorunu olduğunu belirtmişti. Son açıklamaları Twitter’ın botları temizlemeye odaklanacağını gösteriyor. Bunun yanı sıra Musk’ın daha önce de savunduğu gibi bot olmayan bütün ‘insan kullanıcılara’ mavi tik gelmesi bekleniyor.

Bugüne kadar talepte bulunan ve kimliği doğrulanan kullanıcıların isimlerinin yanına ‘mavi tik’ konuluyordu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi