ManşetEnerjiTürkiye

Elektrik faturasını 42 TL düşürecek düzenleme hayata geçti

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı, elektrik faturası düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak kademeli fiyat tarifesinde ilk dilimi 210 kilovat olarak belirlendi.

Böylelikle, eski ve yeni tarife limitine göre hesaplandığında 30 günlük fatura 210 kilovatsaate göre yaklaşık 42 TL düşmüş oldu.

Ne olmuştu?

Aralık ayı elektrik faturalarına yapılan zamlara karşı vatandaşların itirazları artmış;  EPDK, aralık ayı elektrik faturalarına inceleme başlattığını duyurmuştu. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerinin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde kuruma iletilen şikayetler üzerine aralık ayına ait faturalarıyla ilgili inceleme başlattıklarını 12 Ocak 2022 tarihinde açıklamış, “Vatandaşlarımızın en ufak bir tereddüdü varsa kurumumuza acilen başvurmalarını bekliyoruz” demişti.

Yılmaz, perakende satış şirketlerinin ilk okuma tarihiyle son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre hesaplama yapmak zorunda olduğunu belirterek, “Perakende şirketleri, örneğin, aralık ayı içinde ne kadar gün varsa tüketimi ona göre oranlayarak eski fiyatlar üzerinden, ocak ayı içinde ne kadar gün varsa da yine tüketimi ona göre oranlayarak yeni tarife üzerinden hesaplama yapmak zorunda. Her tüketici kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır.” diye konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 01 Ocak’tan itibaren getirilen kademeli fiyat tarifesinde hanelerde 150 kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL’den faturalandırılacağını, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyatın ise 2,06 TL olacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından elektrik faturalarında düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş için tüketim limitinin aylık 210 kilovatsaate çıkarılacağını belirterek, “Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine ilgili kurumlara elektrik faturalarının yeniden düzenleme talimatını verdik. Bu çerçevede aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartıyoruz” demişti.

Elektrik faturaların yüksek gelmesi nedeniyle Kocaeli, Bodrum, İstanbul, İzmir, Adıyaman gibi birçok ilde protestolar düzenlenmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.