Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Elazığ sekiz gündür alevler içinde: Sadece orman değil insanlık da yanıyor

0

Elazığ’ın Arıcak ilçesinde yer alan Yoğunbilek (Nerbiş), Çevrecik (Wışkıla) köyleri ile Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu (Pirejman) köyleri arasında çıkan orman yangını sekiz gündür devam ediyor.

Kurşunlu Dağı yamaçlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Bölge halkı ise yangına müdahale edilmemesinden şikayetçi.

‘Dumandan boğuluyoruz’

Yoğunbilek Köyü’nden Veysel Gülşe Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada yangının dumanlarının 15 kilometre uzaklıktaki kendi köylerine kadar ulaştığını söyledi. Gülşe, “Geceleri pencereleri açamıyoruz. Dumandan boğuluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu süre zarfında yetkililerin yangına müdahale etmediğini dile getiren Gülşe, yangın başladığında yetkililere haber verildiğini ancak askeri operasyon gerekçe gösterilerek yangına müdahale edilmediğini söyledi.

‘Köylüler kendi imkanlarıyla söndürmeye çalışıyor’

“İki tane iş makinesi var alanda. Onu da formaliteden koymuşlar” diyen Gülşe, bölge halkının yangına kendi çabalarıyla müdahale etmeye çalıştığını söyledi.

Gülşe yaptığı açıklamada “Civardaki köylüler kendi imkanlarıyla söndürmeye çalışıyor ama ateşin yanına yaklaşılmıyor ki. Otluklar da kurumuş zaten. Rüzgar da aldığını alıp götürüyor” dedi.

‘Halk köylerini terk etmek istemiyor’

Alevlerin Çevrecik köyünün çok yakınına kadar ulaştığını belirten Gülşe, “Çevrecik köyündekiler tehlike altında. Köyün boşaltılmasını istediler ama onlar da gitmek istemiyor. Biz gitmeyeceğiz siz yangını söndürün’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

“Burası yok olmak üzere. Bu bir vicadni mesele. Sadece orman değil insanlık da yanıyor” diyen Gülşe, kamuoyuna Elazığ ile destek göstermeleri çağrısında bulundu.

Elazığ Valiliği’nden açıklama

Öte yandan Elazığ Valiliği ise yangına ilişkin bugün bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada yangının sekiz gün önce değil dört gün önce başladığı iddia edildi.

Açıklamada “Görese bölgesi Kurşunlu Dağı yamaçlarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarının Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma, İl Özel İdare, ilçe ve belde belediye personeli ve araç-gereç desteğiyle devam ediyor. Yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için şerit açma, söndürme ve soğutma gibi gerekli müdahaleler yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Ancak bölge halkına göre bu açıklama gerçeği yansıtmıyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.