DünyaEkonomiManşet

El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu

0

El Salvador dünyada kripto para Bitcoin‘i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu.

Ülkede yürürlüğe giren yasayla tüm iş yerleri Amerikan dolarıyla birlikte Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etmek zorunda olacak. Bitcoin’i kabul etmeyen işletmeler ise cezalandırılacak.

Yasa kapsamında 3 Bitcoin yani yaklaşık 155 bin dolar yatırım yapan yabancılara ise oturma izni verilecek.

‘Ekonomiyi canlandıracak’

BBC’nin haberine göre El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesinin ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Cumhurbaşkanı ek olarak aldıkları kararla yurt dışında yaşayan El Salvadorluların ülkelerine para göndermelerinin de kolaylaşacağını belirtti.

200 Bitcoin ATM’si kuruldu

Milliyet’in aktardığına göre halkın Bitcoin’lerini ABD dolarına çevirebilmesi için ise ülke genelinde neredeyse 200 adet Bitcoin ATM’si kuruldu. Bu gelişme ile birlikte Bitcoin, ülkede yasal bir statü kazanmış oldu.

7 Eylül tarihi ‘Bitcoin günü’ olarak kabul edilirken, El Salvador yaklaşık olarak 21 milyon dolar değerinde 400 Bitcoin aldı.

Vatandaşlara 30 dolarlık ücretsiz Bitcoin

Hükümet, kripto para birimini tanıtmak için ulusal dijital cüzdana kaydolacak her El Salvador vatandaşına 30 dolarlık ücretsiz Bitcoin verileceğini duyurdu.

Uzmanlar ise ülkede birçok kişinin, değeri çok hızlı arttığı ve azaldığı için kripto paraya şüpheyle baktığını söylüyor. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da, El Salvador’un kararına şüpheyle yaklaştıklarını açıkladı.

Bitcoin’de sert yükseliş

Son günlerde sınırlı yükselişler ve düşük hacimlerle hareketini sürdüren Bitcoin, sabah saatleri itibarıyla El Salvador’un resmi para birimi olarak kabul görmesiyle birlikte sert yükseliş kaydetti.

Bitcoin 7 Eylül sabah saatlerinde yüzde 1,8 yükselişle 52 bin 600 dolara ulaştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.