İklim KriziManşetTürkiye

Ekosfer Derneği: Türkiye net sıfır hedefi için emisyonlarını yüzde 80 azaltmalı

0

Paris Anlaşması’nın onaylanmasına dair kanunun TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilmesinin ve 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi konulacağının duyurulmasının ardından açıklama yapan Ekosfer Derneği, “Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşması için toplam seragazı emisyonunu yüzde 80 oranında azaltması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin halihazırda 506 milyon tonu bulan seragazı emisyonlarını 32 yıl sonra 100 milyon ton civarına indirmesi ve kalan 100 milyon ton seragazının da ormanlar gibi yutak alanlar tarafından hapsedilerek net sıfır hedefine ulaşılması gerekiyor” denildi.

‘Şüphe yaratıyor’

Ancak Paris Anlaşması kapsamında Türkiye’nin 2015 yılında sunduğu mevcut Ulusal Katkı Beyanı’nın emisyonların 2030 yılında 929 milyon tona kadar çıkmasına izin verdiği hatırlatılan açıklamada “Hükümetin kömürden çıkma yönünde bir beyanının olmaması da 2053 hedefinin gerçekliği konusunda şüphe yaratıyor” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasıyla resmiyet kazanan ulusal katkı beyanı, 2030 yılında emisyonların 929 milyon tonun altında kalmasını şart koşuyor.

2019 verilerine göre Türkiye’nin toplam seragazı emisyonu 506 milyon ton karbondioksit eşdeğeri. Eğer 2030’a kadar emisyon artışı sürer ve toplam emisyonlar 900 milyon ton civarına ulaşırsa, bu sefer de Türkiye’nin “net sıfır emisyon” hedefine ulaşması için kalan 23 yıl içinde seragazı emisyonlarını 800 milyon ton civarında azaltması gerekecek.

‘Yutak kapasitesi sadece 84 milyon ton’

2019 sonunda Türkiye’nin toplam seragazı emisyonunun 506 milyon ton, yutak kapasitesinin ise 84 milyon ton olduğu belirtilen açıklamada şu tespitlerde bulunuldu:

“Yutaklar hesaba katıldığında Türkiye’nin net seragazı emisyonu 422 milyon ton oluyor. Türkiye’nin yutak alanlarının tuttuğu emisyon miktarının 2015 ve 2017 yıllarında 100 milyon tona çıktığı düşünülerek, 2053’te yutak kapasitesinin 100 milyon ton olacağı kabul edilse bile önümüzdeki 30 yılda 400 milyon tondan fazla emisyon azaltımı yapılmak zorunda. Türkiye’nin 1990 yılı toplam emisyon miktarı 220 milyon tondu.”

‘Yüzde 80 azaltım gerekiyor’

“Yutak kapasitesinin 100 milyon tona çıktığını ve bugünden sonra emisyon artışı olmayacağını varsaysak bile, toplam emisyonun 506 milyon tondan 100 milyon tona inmesi, yani yüzde 80 oranında azalması gerekecek” diyen Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, şu yorumu yaptı:

“Paris beyanı eğer gerçek bir hesaba dayanıyor ve emisyon artışının devam etmesi bekleniyorsa 2053 hedefini yakalamak daha da zorlaşacak. Artış sürdükçe azaltmak daha da zorlaşacak. 2053 net sıfır hedefi, hangi çalışmaya, rapora dayanıyor bilmiyoruz. Bu hedefi ciddiye alacaksak vakit geçirmeden kömürden çıkış takvimi belirlemeli, kara ve havayoluna dayalı ulaşım politikalarına son vermeli, nükleer enerjiye harcanan kaynakları yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine aktarmalıyız. Yoksa ‘net sıfır’ hedefi birkaç yıl içinde ‘net hayal’ hedefine dönüşür ve unutulur.”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.