DünyaEkonomiEnerjiManşet

Ekonomi teşviklerinin 2,2 trilyon doları çevreye zararlı sektörleri destekliyor

0

Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan tedbirlerden ötürü dünya kısa bir süreliğine nefes almış olsa da, gelişmiş ülkelerin kalkınma adına belli başlı sektörlere vereceği destek, bu rahatlamanın geçici kazanımlarını unutturacak gibi görünüyor.

İngiltere merkezli Vivid Economics‘in, F4B adlı think-tank ile ortak hazırladığı “Yeşil Teşvik Endeksi” başlıklı rapora göre dünyanın 16 büyük ekonomisinin koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında geliştirdiği ekonomik teşvik paketlerinin toplam tutarı sekiz trilyon doları aştı.

AA‘dan Nuran Erkul Kaya‘nın rapordan derlediği bilgilere göre, bu bütçenin 2.2 trilyon dolarlık kısmı; kömür santrallerine, petrol ve havacılık şirketlerine ve çevreye yoğun zarar veren diğer sektörlere aktarılacak. ABD, bu sektörler için ayırdığı 439 milyar dolarlık teşvikle 16 ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

‘Tarihi bir hata olur’

London School of Economics Grantham Araştırma Enstitüsü Sürdürülebilir Finansman Lideri Profesör Nick Robins‘e göre ise:

Geçmişteki karbon yoğunluğu yüksek ve kaynakları tüketen biçimde ısrarcı olunması; insan refahı, finansal istikrar ve gezegenin sağlığı üzerindeki tüm riskleriyle birlikte değerlendirildiğinde tarihi bir hata olacak.

Dünyanın küresel ölçekte, sürdürülebilir bir kurtarma programına ihtiyaç duyduğunu belirten Robins, finans dünyasının öncülerinin ve hükümetlerin kurtarma planlarının Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

‘Kamu desteği şarta bağlı olmalı’

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Enerji, Ulaşım ve Çevre Bölümü Direktörü Profesör Claudia Kemfert ise anlaşmaya varılan ekonomik teşvik paketlerinin iklim üzerindeki etkileri açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Araç alımına yönelik “anlamsız” teşvikleri hatırlatarak “geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini” belirten Kemfert, sektörler yeniden canlanırken, iklim dostu teknolojilerin devlet desteğinden yararlanması gerektiğini savundu:

Kamu desteği, şirketlerin fosil enerji kaynaklarından iklim dostu teknolojilere geçmesi koşuluna tabi olmalıdır. Finansal destek, özellikle dijitalleşme, akıllı şebekeler, şarj altyapısı, iklim dostu yakıtlar, akü, güneş pili üretimi ve hidrojen yakıtı kullanımı gibi iklim değişikliğiyle mücadeleye hizmet eden yatırımlara sağlanmalıdır.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.