Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Ekolojistlerden ‘gaz patlaması’ yaşanan Silvan’a dair yanıtlanmayan sorular…

0

Ekoloji örgütleri, 23 Şubat 2024 tarihinde, Diyarbakır‘ın Silvan ilçesinde, TPIC sorumluluğundaki  Duru 1 kuyusunda gaz sıkışması sonrası yaşanan patlamaya ilişkin karanlıkta kalanların aydınlatılmasını istedi.

Bir işçinin yaşamını yitirdiği bir işçinin de yaralandığı olayın ardından TPAO tarafından yapılan açıklamada  “daha önce kazılmış, günümüzde ise atık su kuyusu yapılmak üzere operasyon başlatılan Duru-1 kuyusunda…” denilmişti.

Söz konusu ifadede yer alan “atık su” konusunun açıklığa kavuşturulmasını talep eden Ekoloji Birliği‘nin soruları şöyle:

  • Açıklamada yer alan atıklar hangi faaliyet sonucu oluşmuştur? Nereden getirilmektedir?
  • Türkiye son dönemde yurtdışından atık alımında dünya birincisi olan bir ülkedir. Depolanacak atıklar, bertarafı imkânsız olan bu atıkları da içermekte midir?
  • Yer altına depolanan atıkların yer altında su akiferlerine ulaşma riskine karşı hangi önlemler alınmıştır? Atıkların, yeraltı sularına karışma ihtimalinin yüksekliğine karşın bu denli vahşice yapılması nasıl açıklanabilir?
  • Atık su ya da solüsyonlarda kaç çeşit kimyasal bulunmaktadır? Doğa-halk-çevre sağlığı için yaratacağı tehlikeler ve içeriği nelerdir?
  • Daha önce benzer amaçlı atık depolama amacıyla kullanılan kuyu/kuyular var mıdır? Patlama meydana gelen deşarj noktası gibi kaç kuyuda bu çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır?
  • Atıl sondaj kuyularında depolanması planlanan atık miktarı nedir? Bu miktarın yaratacağı tehlikenin boyutları nelerdir?

‘Kamuoyu aydınlatılmalı’

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan milyonlarca metreküp zehirli liç yığının kaymasını hatırlatan aktivistler, “Yok edici madenciliğin neden olduğu kırımlar, bürokrat ve siyasiler eliyle olağanlaştırılmaya çalışılıyor. Gelinen noktada gezegenimiz şirketlerin para kazanma hırsının yol açtığı kırımları onarılamaz halde. Bu hakikat karşısında bilim insanları ve ekolojistlerin çözüm önerisi nettir: Geri dönülmez sınıra gelmeden, yaşayan tüm canlıların yok olmasına neden olan bu politikalardan vazgeçmelidir” dedi.

Konunun muhatabı kurumların kamuoyunu tüm detayları ile aydınlatmak zorunda olduğu belirtilen açıklamada, “iktidar destekli sermayenin madencilik adı altında yaptığı kırım, talan ve tahribatlar bir an önce durdurulması” istendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.