Ekolojik YaşamManşet

Ekolojik Okuryazarlık eğitimi almak isteyenler toplansın!

0

Ekolojik kaygılar taşıyan, doğayla ilişkisini, ona nasıl ve ne kadar zarar verdiğini sorgulayan, iklim değişikliğinin etkilerini yaşadığı yerde, çevresinde gözlemlerken bu değişimden kutup ayılarının ya da çok uzaklardaki bir balinanın, sincabın nasıl etkilendiğini merak eden, bunu değiştirmek için kendisine düşenleri öğrenmek isteyenler… Ekosistemde yalnız olmadığını bilen, onu anlamayı, diğer canlılarla uyum içinde yaşamayı seçenler… Yapacak bir şeyler olmalı derken nereden başlayacağını kestiremeyenler… İlham bekleyenler ya da kendileriyle benzer fikirler taşıyanlarla bir araya gelme ihtiyacı hissedenler… Doğal olarak genciz diyenler!

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Yuva Derneği ortaklığında yürütülen, Türkiye’nin gençlere yönelik ilk ekolojik okuryazarlık projesi olan Doğal Olarak Genciz! Ekolojik Okuryazarlık Projesi, eğitimleriyle şehir şehir dolaşmaya devam ediyor. Üstelik bu yola yeni çıkanlar, kafasındaki soru işaretlerine yanıt arayanlar, ekolojiye dair temel bilgileri almak, üzerine yenilerini katmak niyetinde olanlar için, işe Ekoloji’nin a, b, c’si ile başlıyor.

dog 4

2013 yılından bu yana gençlerin ekoloji konusundaki temel bilgilerini güçlendirerek doğanın korunmasına katkı sunmayı hedefleyen Doğal Olarak Genciz! Ekolojik Okuryazarlık Projesi, ekolojik okuryazarı olmayı, yeryüzünde yaşamı mümkün kılan doğal döngüleri, ekosistemi anlama becerisine sahip olmak, yaşamı bu döngülere uyumlu hale sokmak, sürdürülebilir yaşama ulaşmak olarak tanımlıyor. Projeye katılarak eğitimleri alan gençler, doğa dostu, sürdürülebilir bir yaşam için bilgi sahibi olurken, hem deneyimlerini ve fikirlerini birbirleriyle paylaşıyorlar, hem de o bilgilerini pratiğe dökerek değişimi başlatıyorlar.

En az 15 , en fazla 30 kişilik grup oluşturup eğitim talep edebilirsiniz

Eğitim, sürdürülebilir bir yaşam için, üzerinde yaşadığımız dünyayı daha yakından tanımaya imkan sağlayan, dünyanın şu anki durumu konuşulurken bir yandan çözüm önerilerinin tartışıldığı bir akıştan oluşuyor. “Akran eğitimi” anlayışını benimseyen projede ekolojik okuryazarlık eğitimi programını yine daha önce bu eğitimi almış 17-25 yaş arasındaki gençler aktarıyor. İki gün süren eğitim, ‘Dünya Denen Gezegeni Tanıma, Yaşamda Çeşitliliğin Önemi ve Toparlanma Kapasitesi, Yok Oluş, Çözüm Arayanlar ve İyi Örnekler’ başlıklarından oluşan interaktif, katılımcı odaklı uygulamalarla geçiyor.

dog 3

Proje ile 2016 yılının sonuna kadar toplam 40 farklı ilde 2000 gence ulaşılması bekleniyor. Üniversitelerinizin Toplum Gönüllüleri Vakfı örgütlenmeleri ile bağlantı kurarak ya da kendi öğrenci kulübünüz, sivil toplum kuruluşunuz ile oluşturacağınız 15- 30 kişilik ekip adına başvuruda bulunarak siz de Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi alabilirsiniz. Hatta bu eğitimi tamamladıktan sonra bir gün siz de eğitmen olarak bilgilerinizi akranlarınızla paylaşmak için projeyle birlikte yollara düşebilirsiniz. Ekolojik okuryazarlık eğitimi istemek için talep formunu tasarladığınız tarihten en az 15 gün önce doldurmanız yeterli.

Eğitim talep formu:  https://www.surveymonkey.com/r/G9H6KW9

Daha fazla bilgi almak için Proje Koordinatörü Buket ATLI ile iletişime geçebilirsiniz. [email protected]

Nedir bu Ekolojik Okuryazarlık noktasında bir tereddüt kaldıysa, Doğal Olarak Genciz ekibi tarafından hazırlanan video burada.

Haber: Güneş DERMENCİ
(Yeşil Gazete) 

You may also like

Comments

Comments are closed.