ManşetTürkiye

Ekolojik Anayasa talebi ilk kez Meclis kürsüsünde

0
CHP İstanbul MV Melda Onur

CHP İstanbul MV Melda Onur

CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekolojik anayasa talebini dile getirdi.

TBMM’nin dünkü oturumunda Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle söz alan Melda Onur, “yeni anayasanın ekolojik olmasını istiyoruz” dedi.

12 Haziran seçimlerinden önce kurulan ve yeni anayasada doğanın haklarının da tanınmasını talep eden Ekolojik Anayasa Girişimi‘nin kurucularından olan Melda Onur, böylece yeni anayasa çalışmalarının hızlandığı şu günlerde ekolojik anayasa talebini TBMM’de ilk kez dile getirmiş oldu.

Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde kurulan ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşundan ve akademik çevrelerden isimlerin oluşturduğu Ekolojik Anayasa Girişimi, 15 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı konferansın sonucunda “Yeni Anasayasada Ekolojik Hak Anlayışı” başlıklı bir bildiri yayınlamıştı.

İstanbul milletvekili Melda Onur’un dün TBMM genel kurulunda yaptığı konuşma şöyle:

“Bugün Hayvanları Koruma Günü…

Bugüne farklı bir açıdan bakmanızı isteyeceğim.

Kimi zaman yüreğimizi dağlayan vahşet haberleri görsek de, hayvansever gönüllülerin gerçekleştirdiği mucizeler bizleri umutlandırıyor.

Ama bizim yapacağımız daha çok şey var.

Bugün Boğaz’daki lüferi, Uzundere’deki kırmızı benekli alabalığı, Bağbaşı’ndaki su samurunu da korumamız gerekiyor.

Bu yüzden Hidroelektrik Santral, Nükleer Santral gibi projelere girişmeden önce bu sessiz kitleyi de hassasiyetle düşünmeliyiz. Çünkü hepimiz ekolojik zincirin bir parçasıyız.

Yeni bir Anayasa yapacağız. Canlılarımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, dolayısıyla toplum sağlığımızı güvence altına alalım. Doğanın hakkını biz talep edelim. Çünkü doğa talep etme noktasına geldiğinde sonuçları ağır oluyor.

Biz anayasamız ekolojik olsun istiyoruz, o zaman gelecek nesillerin sırtına daha az sorun yükleriz.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.