EmekManşet

Ekim ayında 78 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

0

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan Ekim ayı iş kazaları raporunda, en az 78 işçinin gerçekleşen iş kazaları sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

İşçi ölümleri Ekim ayında da devam etti. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında hazırladığı Ekim ayı iş kazaları raporuna göre en az 78 işçi gerçekleşen kazalarda hayatını kaybetti.

İnşaatlarda 27 ölüm

İnşaat sektöründe gerçekleşen kazalarda toplam 27 işçi hayatını kaybederken, madenlerde gerçekleşen ölümlü kaza sayısı 10 olarak tespit edildi. Yine 6 mevsimlik tarım işçisi, 5 enerji işçisi ve 5 belediye işçisi çeşitli kazalarda can verdi.

En çok ölüm Ankara’da

“Çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesi ölümlerin her sektöre hızla yayılmasına neden oluyor ve bu süreç derinleşerek devam ediyor” denilen İİSİG açıklamasında ölümlerin coğrafi dağılımı da verilmiş. Buna göre, en çok ölüm 9 kişiyle Ankara’da yaşanırken, onu 8 ölümle İstanbul, 6 ölümle Sivas takip ediyor. Sırasıyla 5 ölüm Bursa’da; 4’er ölüm Muğla ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Eskişehir, Gaziantep, Konya, Sakarya, Samsun ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Kocaeli, Mersin, Rize, Siirt ve Tekirdağ’da; 1’er ölüm ise Adana, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Denizli, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Karaman, Kırıkkale ve Ordu’da yaşanmış.

GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek’in geçtiğimiz hafta verdiği röportajda Avrupa ülkelerinin bayrağını taşıyan tüm donanma ve ticaret gemilerinin sökümüne talip olduklarını söylediğini hatırlatan İİSİGM, Şimşek’in “Son 5 yılda yapılan yatırımlarla sektörün çevre ve işçi güvenliği gibi konularda önemli mesafeler kat ettiğini, sökülmesi için gelen gemi sayısında önemli artış yaşandığını” iddia etmesine rağmen Tuzla’da bulunan Çiçek Tersanesi’nde 152. iş cinayetinin yaşandığı hatırlattı. 53 yaşındaki Bekir Seven, başına düşen iskele demiri nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Raporda inşaat sektöründe gerçekleşen kimi kazaların da ayrıntıları veriliyor. Buna göre İstanbul Sarıyer’de Hale Eğitim Hizmetleri ve Pazarlama San. Tic. AŞ’nin tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü arazisinde yapılmakta olan sosyal tesis inşaatında 3 işçi, Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi bahçesinde altyapı çalışması sırasında 2 işçi ve geçtiğimiz Cuma günü İstanbul Ümraniye’de 4 işçi hayatını kaybetmiş.

İİSİGM açıklaması şu sözlerle devam ediyor: Bu olayların gösterdiği sonuç şudur: İnşaatlardaki iş cinayetleri sadece iş güvenliği önlemleri alınarak değil, inşaatların teknik şartnamelere, standartlara ve en temel mühendislik ilkelerine uygun şekilde yapılması halinde önlenebilir. Oysa sektörde en temel mühendislik ilkeleri hiçe sayılmakta, en temel iş güvenliği önlemleri maliyet unsuru olarak görülmektedir. Patronlar inşaat işçilerinin yaşamına değer vermemektedir”

(Emek Dünyası.net)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.