EmekManşet

Ekim ayında 53 işçi hayatını kaybetti

0

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi‘nin basından derlediği bilgilere göre ekim ayında en az 53 işçi hayatını kaybetti. En az 142 işçi yaralandı. Sadece basına yansıyan, bilgilerden oluşturulan, gerçekte daha çok kabul olduğu tahmin edilen istatistiklere göre ekim ayında da en çok iş cinayeti, güvenlik önlemlerinin eksikliği ve taşeronluk uygulamasının yaygınlığıyla bilinen inşaatlarda meydana geldi. İnşaat-yol işkolunda 11 iş cinayeti oldu. Bu sektörü 5’er iş cinayetiyle maden ve metal işkolu takip etti. 15 iş cinayetinin ise hangi sektörde işlendiği belirlenemedi. İş yerindeki yaralanmalarda ise 28’er yaralanmayla inşaat sektörü ve tekstil ilk sırada yer aldı. Bu sektörleri 17 yaralanmayla enerji sektörü izledi. 39 yaralanmanın ise hangi iş kolunda meydana geldiği belirnemedi.

AKP iktidarının hazırladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı’nı tartışmaya açmasını değerlendiren İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden, “Amaç iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanan kayıpları azaltmak, Başbakan Erdoğan’ın söylemiyle “insanı temel almak”. Bu girişimin eksikliği bir yana samimiyetini değerlendirmek gerekir. Çünkü AKP iktidarı, büyümede Çin’i yakalama hedefini de dillendiriyor. Bu da ancak güvencesizleştirme ve kamusal hakların tırpanlanmasıyla gerçekleştiriliyor. Bir yandan asgari ücrete yüzde 3 zam yapılması kararlaştırılırken diğer yandan sağlıkta katkı payı artırılıyor, çalışma sürelerinin uzatılması gündeme getiriliyor…”denildi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Eylül ayında hazırladığ rapor göre de eylül ayı içerisinde 59 işçi “iş cinayetleri”nden dolayı hayatını kaybederken, 619 işçi ise yaralandı. Eylül ayında da en çok iş cinayeti inşaatlarda meydana gelmişti.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ayrıca silikozis hastalığından kaynaklı ölümlere dikkat çekti. 12 Ekim günü kot kumlama işçisi Ali Rıza Eldemir’in ölümüyle kot kumlamada silikozisten kaynaklı ölümlerin sayısı 48’e ulaştı. Diğer yandan Ekim ayında diş teknisyenlerinin de slikozis hastalığına maruz kaldıklarını kamuoyunu duyuruldu ve çözüm için mücadele etmeye başlandı. Meslek Hastalıkları Hastanesi tarafından Ankara’da muayene edilen 365 diş teknisyeninden 70’inde, İstanbul’da muayene edilen 451 diş teknisyeninden 197’sinde çeşitli meslek hastalıklarına rastlanmış durumda olduğu ortaya çıktı. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi özellikle merdiven altı olarak tanımlanan diş laboratuvarlarında sağlıksız ortam ve uzun çalışma saatleri nedeniyle diş teknisyenlerinin büyük tehlike altında olduğunu belirtti.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.