EğitimManşet

Eğitim-İş: Öğretmenlerin yüzde 83’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor

0

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş) 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında hazırladığı rapora göre öğretmenlerin yüzde 83’ünün aylık hane geliri yoksulluk sınırının altında kalıyor.

Sendikanın farklı illerden 16 bin öğretmenden, eğitim çalışanlarının sosyoekonomik durumları ve tartışmalı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) ilişkin görüş aldığı anketin sonuçları raporlaştırıldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 99,77’si, eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin yetersiz olduğunu söyledi.

Eğitim çalışanlarının yaklaşık yüzde 91’i ÖMK’nın yıllardır talep ettiği kanun hayalinden uzak olduğunu; yaklaşık yüzde 92’si ÖMK’nın kariyer imkânı getirmediğini ifade etti.

Kaynak: Eğitim-İş

Raporda, öğretmenlerin;

  • Yüzde 83.1’inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında olduğu,
  • Yüzde 61.40’ının gelirinin giderinden az olduğu,
  • Yüzde 97.5’i maaşının yaşam standartlarını karşılayamadığını düşündüğü,
  • Yüzde 90’ının kredi kartı borcunu ödemekte zorlandığı ve yüzde 31.89’unun şahıslara nakit borcu bulunduğu, yüzde 43’ünün istisnasız her ay borç para bulmaya çalıştığı,
  • Yüzde 91’inin ek iş arama ihtiyacı duyduğu,
  • Yüzde 94’ünün kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı, yüzde 90’ından fazlasının çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiği,
  • Yüzde 96.7’sinin maaşının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşündüğü,
  • Sadece yüzde 63,43’ünün ayda bir kez ailesiyle dışarıda yemek yiyebildiği, köyüne ya da ailesinin yazlığına gitmek dışında yüzde 97’sinin hiç tatil yapamadığı bulguları yer aldı.

Kaynak: Eğitim-İş

Öğretmenlerin kazanımlarına göz dikenlerin ezbere övgülerini istemiyoruz

Sendika, açıklamasında, “Bu anket, dünyada Başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, öğretmenlerin yoksulluğa ve itibarsızlığa sürüldüğünün göstergesidir” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

“Hepimiz biliyoruz ki eğitimcisinin itibar görmediği bir ülkenin, eğitim sisteminin iyi olma ihtimali; eğitim sistemi iyi olmayan bir ülkenin de dünya ülkelerinden itibar görme ihtimali yoktur. Öğretmenlerin yılda bir kez Öğretmenler Günü’nde hatırlanmaya değil, sorunlarına samimiyetle ve çözüm odaklı yaklaşılmasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle öğretmenlerin kazanımlarına göz diken ve emeğini küçümseyen anlayışın Öğretmenler Günü’nde riyakarca sarf edeceği ezbere övgüleri istemiyoruz.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.