Manşet

Ege’nin iki yakasından ortak bildiri: Kaderimiz ortak, doğa düşmanı politikalara son verin

30 Ekim günü bütün Ege’de hissedilen ve ölümlere neden olan depremle ilgili Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’tan ekoloji örgütleri bir araya gelerek ortak  açıklama yayımladı.
Daha önce 68 örgütün imzaladığı #kazmabirak kampanyası koordinasyonunun yürüttüğü çalışmada, Akdeniz bölgesinde hidrokarbon arama faaliyetlerinin deprem olasılığını güçlendirdiğine ve bu nedenle de durdurulması gerektiğine yeniden dikkat çekildi.
Doğa ve yaşam savunucuları, Ege’nin iki yakasında yaşayan insanların kaderlerinin ortak olduğu ve daha fazla canlı kaybının olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yaptı.

Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak yayınlanan çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:

‘Bu felaket doğal değil’

“30 Ekim günü Ege denizi depremle sarsıldı. Bizler iki yakada da kayıplarımıza aynı gözyaşlarıyla ağlıyoruz. 

Ege’nin her iki yakasında da hasarlı binalar sıradan insanların üzerine çöktü. Bu felaket ‘doğal’ değildir. Bu felaketin sorumlusu inşaat sektörünün ekonomik çıkarları ve devletin kayıtsızlığıdır. 

Devletlerimiz ise önlemek yerine seyretti. Dayanışma ve işbirliği yerine birbirleriyle savaşmak için büyük paralar harcamayı seçtiler. Akdeniz’den başlayarak toprağın altını üstüne getirmeye devam ediyorlar. 

Hidrokarbonların çıkarılması planladıkları gibi ilerlerse, bölgemizde olağan olan depremler durumunda büyük çevresel etkiler olabilir.

‘Hayatın yanındayız’

Depremleri yok saymayı değil, onlara hazırlanmayı esas almalıyız. Depremi hızlandıran ve etkilerini çoğaltan, doğayı hiçe sayan politikalara son verilmeli. Savaş yaşam ile sermayenin arasında; hidrokarbon çıkarımına derhal son verin!

Bizler Ege’nin iki yakasında, kârın değil hayatın yanındayız! Dayanışma ve mücadele yaşatır!”

İmzacılar:

Üç ülkeden ekoloji aktivistlerinin yer aldığı açıklamayı imzalayanlar ise şöyle: 

Türkiye:  Ankara Kent ve Ekoloji Savunması, Amed Ekoloji Derneği, Bakırtepe Çevre Platformu, Başlangıç Ekoloji, Burhaniye Çevre Platformu, Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), Divriği Kültür Derneği, Doğanın Hakları Var Platformu, Ekoloji Politik, Hatay Defne Halk İnisiyatifi, Hatay Defnenin Geleceği Platformu, HDK Ekoloji Meclisi, Hewsel Koruma Platformu, İHD Antalya Şubesi Ekoloji Komisyonu, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kuşadası Çevre Platformu, Mardin Ekoloji Derneği, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Muğla Çevre Platformu, Polen Ekoloji, Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV), Sinop Nükleer Karşıtı Platform (Sinop Platform Against Nuclear, Turkey), Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği (SNKPDER), Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu, Validebağ Gönüllüleri.

Yunanistan: Struggle committee of Thessaloniki against gold mining, Landfill stop — citizens in action in Petroupoli Athens, Network for information of citizens against mining — Extraction Stop Preveza, Initiative of citizens against waste incineration “No Burn”, Youth for the environment, Podoniftis — stream of critics of the times and action, Callisto, Wildlife and Nature Conservation Society, Initiative of struggle in Zografou, Struggle committee of Thessaloniki against waste incineration, Ecology intervention of Heraklion, Initiative against the environmental destruction and climate change, Hellenic Mining Watch, Move of citizens of Chortiatis (Thessaloniki), Popular assembly of the citizens of Kolonos-Sepolia-Akadimias Platona in Athens, Move for the protection and the promotion of the stream of Rafina, Ilioupoli citizen move, Ecology Network, Nomadic Architecture, Initiative Against Gold Extraction.

Kıbrıs: Avlu, Sol Hareket.