Türkiyeİklim KriziManşet

Edirne’de kuraklık nedeniyle belediye tarafından su kuyuları açılmaya başlandı

0

Son 91 yılın en kurak senesinin geçtiği Edirne‘de, içme suyunu sağlayan barajlarda beş aylık su kalması nedeniyle belediye tarafından su kuyuları açılmaya başlandı.

Kente içme suyunu sağlayan Kayalıköy Barajı‘nda doluluk oranının yüzde 2’ye düşmesiyle içme suyu, Süloğlu Barajı‘ndan alınmaya başlanmıştı. Ancak buradaki barajın da kuraklıkla doluluk oranı yüzde 23’e düşünce kente içme suyunu sağlayan Edirne Belediyesi, yer altı sularına yöneldi.

İçme suyunun yüzde 50’si sağlanacak

Belediye ekipleri, 12 kuyudan kent şebekesine su basmaya başladı. Kuraklıkla birlikte alternatif olarak açılan kuyularda suyun 15 metreden 95 metreye düşmesiyle Edirne Belediyesi ekipleri, Paşaçayırı mevkisinde üç kuyu daha açma kararı aldı. Açılan kuyularla birlikte kentin yüzde 50 içme suyunun sağlanması hedefleniyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, DHA’ya yaptığı açıklamada “Su yaşamsal bir şey ve bunu başka bir şeyle ikame etme şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Kuyu sayısı 15’e çıkarılacak

Toplam kuyu miktarını 15’e çıkaracaklarını belirten Gürkan, “İçme suyu kuyularımızdan suyumuzun yaklaşık yüzde 30’unu karşılayabiliyorduk. Öyle bir imkanımız vardı. Hem mevcut kuyularda bakım ve kapasite yükseltme hem de yeni açılan 3 kuyuyla ihtiyaç olduğunda suyumuzun yüzde 50’sini karşılayabileceğiz” dedi.

Ancak asıl önemli olanın tasarruf olduğunu dile getiren Belediye Başkanı, “O nedenle evlerde, banyolarda, tuvaletlerde, mutfaklarda, iş yerlerinde, araba yıkarken her şeyde suyu mutlak surette tasarruflu kullanıp, bizden sonraki gelecek nesilleri de düşünerek hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

’10-15 metreden çıkan su, 95 metreden çıkıyor’

Kuraklıkla birlikte suyun 15 metreden 95 metreye çekildiğine dikkat çeken Gürkan, “Bundan 15 yıl önceleri buralarda 10-15 metrelerde su bulabiliyorduk. Şu anda bu kuyuyu 95 metrede açtık. Bu da yer altı suları çekiliyor, dediğimizin çok somut bir göstergesi. Buradan saatte 100 metreküp su alacağız ve diğer 2 kuyu da hemen peşi sıra açılıyor” dedi.

‘Süloğlu Barajı’ndaki su, 4 ay idare eder’

Kentin içme suyunu sağlayan Kayalıköy Barajı’nda suyun dip seviyeye gelmesiyle Süloğlu Barajı’ndan takviye almaya başladıklarını, bu barajda da 4 aylık su kaldığını söyleyen Başkan Gürkan, şu ifadeleri kullandı:

Süloğlu Barajı’nda yaklaşık 14 milyon metreküp su var, ölü hacim dahil. Oradan alacağımız su bizi yaklaşık olarak 4 ay idare edecek. Son yağmurlarla Kayalıköy Barajı’nda da çok az da olsa bir artış söz konusu. İkisiyle birlikte toplamda 6 aylık bir su sıkıntımız gözükmüyor. Her türlü tedbiri aldık, almaya da devam ediyoruz.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.