DoğaManşet

Edirne ormanlarına taş ocağı hançeri!

0

Edirne Mecidiye köyü mevkiinde 20 hektarlık sahayı etkileyeceği söylenen taş ocağı için delme ve patlatma yöntemi kullanılacak.

Edirne’nin Keşan ilçesi, Mecidiye köyü, İbrice mevkiindeki ormanlık arazi taş ocağı tehdidi altında. 20 hektarlık sahayı etkilemesi planlanan taş ocağı için delme ve patlatma yöntemi kullanılacak. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci geçen günlerde başlatıldı. Bölge sakinleri tepkili.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, 2 Mart’ta Mecidiye köyündeki ormanlık alana taşocağı (kalker ya da kireç taşı) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapıldı. Bakanlığa sunulan proje dosyasına göre kalker çıkartmak için delme ve patlatma yöntemi kullanılacak. Patlatma da dinamit ile yapılacak. Ocaktan yılda 360 bin ton kalker malzemesi üretilmesi planlanıyor. Ocağın 24 yıl açık kalması bekleniyor. Mevsimsel koşullara bağlı olarak ocakta ayda 25 gün, günde ise 8 saat çalışılacak. Ruhsat alanı 20.70 hektarı (20 bin metrekare) kapsıyor. Proje alanına en yakın yerleşim yeri bin 250 metreyle Mecidiye köyü. Köyden sahaya ulaşım, asfalt yol ile yapılacak.

‘Hukuksuzluk’

Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi avukat Bülent Kaçar, projeye tepki göstererek şöyle konuştu:

“Bu dünyada zulüm var ama demek ki katmerlisi böyle oluyormuş. Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Planı plan hükümlerinin 3.24 nolu madencilik faaliyetlerine ait plan hükmünün yürütmesi Danıştay 6. Dairesi tarafından önce durdurulmuş sonra da iptal edilmiştir. Danıştay Trakya’da madencilik faaliyetlerinin uygulanabilmesi için siyasi iktidarın yargı kararlarını gözetmesi ve uygulaması gerektiğini vurgulamaktadır. Siyasi iktidar Danıştay’ın kararlarına rağmen bölge ve il planlarındaki hukuksuzluğu gidermediği, yargı kararlarını uygulamadığı halde yeni izin ve ruhsatlar ile korunması gereken çok özel doğal ve ekolojik değerlere sahip Trakya’ya yeni zararlar verilmesinin önünü açıyor.”

(Cumhuriyet)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.