Hayvan HaklarıManşetYerel

Edirne Havsa’da yüzlerce köpek kayboldu!

0

Yüzlerce hayvan yok oldu

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu üyeleri ile gönüllüler belediyede  çalışan bir veteriner hekim bulunmadığını ve toplamanın yasal olmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

İlçede üç yıldır sokakta yaşayan hayvanları beslediğini ve bakımlarını üstlendiğini anlatan yerel hayvan koruma görevlisi Emine Kurttürk, şunları anlattı:

“Üç yıldır düzenli olarak hayvanları beslediğim için yok olduklarına şahit oldum. Belediyeye sorduğumda kısırlaştırmak için alındığını öğrendim. Ancak bu hayvanların geri gelmediğini fark ettim. Bu sayı gittikçe arttı. 28 Şubat’ta, iki okulun önünden 20’den fazla köpek alındı. Şu anda yüzlerce köpek yok olmuş durumda. Belediyeye sorduğumuzda cevap gelmiyor ama topladıklarına da itiraz etmiyorlar. Biz, köpeklerimizin nerede olduğunu bilmek istiyoruz.”

‘Sahipli hayvanları da aldılar’

Kurttürk, belediye tarafından yapılan son toplamada, sahibi olduğu iki köpeğin de ekipler tarafından alındığını söyledi:

Son toplamada sahipli köpeklerimizi de aldılar. Bunlardan ikisi benim köpeğim, biri bulundu. Köpeklerimi dolaştırmaya gece çıkartıyorum. Burası kırsal yer, tarlalar var. Gözümün önünde köpeklerimi aldılar ve arada mesafe olduğu için yetişemedim. Birini, tasmasındaki numaramdan duyarlı bir vatandaş haber verdi, ‘Kıyık bölgesindeyiz’ dedi. O bölge, benim evimden 35 kilometre mesafede. o hayvan tek başına oraya asla gidemez. Başka komşularımızın da sahipli köpeklerinden biri orada bulundu. İki sahipsiz köpek de F Tipi Cezaevi’nin ve barınağın çevresinde bulundu. Sadece dört hayvanı bulabildik ama yüzlercesi yok şu anda. ”

‘Veteriner hekim olmadan ilaç veriliyor’

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu ile suç belediye hakkında savcılığa duyurusunda bulunduklarını belirten Kurttürk, “Şu anda belediyede veteriner çalışmadığı için narkotik ilacı işçinin veya herhangi bir kişinin vermesi suçtur. Bu hayvanlar veteriner olmadan toplanıyor ve narkotik ilaçlar veteriner olmadan veriliyor. İlaçların dozu doğru ayarlanmadığı zaman ölümcül olabilirler. Ayrıca narkotik ilaçla sağlıkçı olmadan toplanması yasaya da aykırı” dedi.

İlçedeki sokak hayvanlarının toplatılmasının ardından Emine Kurttürk ile bölgedeki ilçe ve köyleri gezerek köpekleri aradıklarını söyleyen hayvansever Caner Soydal,  “Burada yaşanan büyük bir vahşet. Karşımızda maalesef acımasız, sadece yok etmeye planlı olan insanlar var. Bunu belediye eliyle yapılıyor, bunun farkındayız. Biz bu sürecin takipçisi olacağız”  diye konuştu.

‘Sadece Popi kaldı’

Esnaf Yiğit Emin Yıldırım ise işletmelerine gelen yaklaşık 30-35 köpek olmasına rağmen sadece ‘Popi’ adını verdikleri köpeğin kaldığını söyledi: İki tane tasmalı köpeğimiz vardı. Gelenleri de besliyorduk. Daha sonra birisi şikayet etmiş sanırım. Hepsini toplamışlar. Belediye çalışanları hayvanları iğne ile vurarak uyuşturuyor. Bizim köpeğimize de uyurken iğneyi fırlatmışlar, 2-3 adım yürüdükten sonra bayılıp düşüyor zaten. Kaç kere gidip sorduk, ‘Atmadık, almadık’ dediler. Daha sonra köpeğimizi Edirne’de bulduk. Diğerini tüm aramalarımıza rağmen bulamadık. ”

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan ise belediyenin sokak hayvanlarını toplamadığını öne sürdü.

You may also like

Comments

Comments are closed.