DünyaManşet

eCasus: ABD Ulusal Güvenlik Dairesi akıllı telefonlara girdi!

0
Belgeleredeki sunumda 1984 filmini referans alan Apple’ nın 1984 yılında yayınladığı reklamdan bir kare

Spiegel’de Marcel Rosenbach, Laura Poitras ve Holger Stark imzasıyla çıkan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

 

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) akıllı telefon sektöründeki yükselişin avantajını kullanıyor. Edward Snowden’nın açığa çıkardığı belgeler ile NSA’ nın; iPhone’a, Android telefonlara ve özellikle güvenli olarak bilinen BlackBerry’ e dahi girebildiği ortaya çıktı.

NSA’nın eski başkanı Michael Hayden’nın Apple ile ilgili Washington’ daki bir konferansta anlattığı ilginç bir hikaye var. O ve eşi Virginia‘daki bir Apple mağazasındayken satış görevlisi yaklaşıyor ve iPhone’ un hali hazırda 400.000 uygulama ile birlikte satıldığından övgü dolu sözler ile bahsediyor. Hayden gülüyor , eşine dönüyor ve “Bu çocuk benim kim olduğumu bilmiyor, değil mi? Dört-yüz-bin uygulama saldırı için 400.000 olasılık demek” diyor.

Hayden‘ın biraz abarttığı düşünülebilir. Edward Snowden arşivlerinden SPIEGEL’in ulaştığı NSA dökümanlarına göre, ABD istihbarat servisi sadece elçiliklerdeki “böcekler” ve denizaltı kablolarıyla verilere ulaşmıyor. NSA ayrıca, son yıllarda büyük başarılara ulaşan, iletişimin yeni formu akıllı telefonlara da büyük bir ilgi duyuyor.

Almanya’da cep telefonu kullanıcılarının %50’si; İngiltere’de üçte ikisi akıllı telefon kullanırken Amerika’da da 130 milyon kişi akıllı telefon kullanıyor. Mini bilgisayarlar iletişimin merkezi haline geldi. Dijital yardımcılar ve hayat koçları kullanıcıları hakkında ; kullanıcılarının tahmin ettiğinden çok daha fazla bilgi sahibi.

 

Belgeleredeki sunumda 1984 filmini referans alan Apple’ nın 1984 yılında yayınladığı reklamdan bir kare


NSA gibi istihbarat kuruluşları için ; kişisel bağlantılar, kullanıcıların davranışları , yer bildirimleri, ilgi alanları (arama terimleri mesela), fotoğraflar ve bazen de kredi kart numaraları, şifre bilgileri gibi her türlü bilginin tek bir cihazda depolanması altın değerindedir.

Yeni Kanallar

Akıllı telefonlar, göz kamaştırıcı bir yenilik olmasıyla beraber, NSA gibi güçlü organizasyonların insanları gözetlemek için şimdiye kadar bakmadığı açık bir kapı oluşturuyor.

Akıllı telefonların şaşırtıcı başarısı başlarda NSA‘nın bilgisayar uzmanlarına büyük zorluk yaratıyordu. O kadar çok kanal açtılar ki ağaçlara bakmaktan ormanı göremiyorlardı.

2010’daki “ Mevcut Trendleri Keşfetme, Hedefler ve Teknikler” başlıklı NSA raporunda, akıllı telefonların yaygınlaşması “aşırı hızlı” ve takibi “geleneksel hedef analizleri ile kesinlikle güç” olarak tanımlanıyor.

NSA, akıllı telefonların kullanıcı davranışlarını değiştirme hızı ile aynı hızda konuyu ele aldı. Belgelere göre, akıllı telefon üreticileri ve işletim sistemleri ile baş edebilmek için bir görev belirlendi. Uzman ekip yoğun bir şekilde Apple’nın iPhone ve işletim sistemi iOS üzerinde ve ayrıca Google’nın Android sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Başka bir ekip fethedilemez kale olarak görülen BlackBerry sistemine girebilmek için çalışmaya başladı.

 

Sunum, Steve Jobs’ un “Büyük Abi” olarak görüldüğünü gösteriyor.


Belgeler, akıllı telefon kullanıcıları üzerinde geniş ölçekte bir casusluğun yapıldığına dair bir belirtinin olmadığı ancak istihbarat servisinin bir akıllı telefonu hedef olarak gösterdiğinde eninde sonunda bu verilere ulaşmak için bir yol bulacağına şüphe olmadığı belirtiliyor.

NSA’nın Apple ve Google gibi Amerikan firmalarını hedef olarak belirlemesi yeterince sıkıntılı. BlackBerry’nin Kanada şirketi olması, Kanada’nın NSA’ nın “Beş Göz” (*) antlaşmasının yaptığı ülkelerden biri olması BlackBerry durumunun diğerleri kadar hassas olmamasına yol açıyor. “Beş Göz” antlaşması ile hükümetler birbirlerine karşı hiçbir casusluk aktivitesinde yapmayacakları kararını aldı.

 

NoMofobi”

Bu durumda, herhangi düzeyde, casusluk dışı kalma politikası uygulanmıyor gibi görünüyor. Ancak dökümanlarda şirketlerin NSA ile gönüllü olarak iş birliği içinde olduklarına dair bir gösterge yok.

Temasa geçilen BlackBerry yetkilileri, hükümetler tarafından yapıldığı iddia edilen casusluk ile ilgili yorum yapmanın kendilerinin işi olmadığını belirtti. Yapılan açıklamada “Kamuya yaptığımız açıklamalarımızda ve ilkelerimizde altını çizerek belirttiğimiz gibi sisteme girilebilecek bir ‘arka kapı’ mız yok denildi. Google iddialar üzerine “Bu gibi çalışma grupların hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz ve herhangi bir devlete sistemlerimize erişimi sağlamayız” şeklinde açıklama yayınladı. NSA ise dergi basılmadan önce sorularımıza yanıt vermedi.

İstihbarat birimleri akıllı telefonlara sahip olan kullanıcıların güvenlik konusunda vurdumduymaz yaklaşımlarının avantajını kullanıyor. NSA sunumuna göre, akıllı telefon kullanıcıları “nomofobi” yani “mobil fobisi olmayanlar” şeklinde tanımlanıyor. Kullanıcıların çoğunun tek endişesi telefonun çekip çekmemesi. NSA sunumundaki “Hedefiniz akıllı telefon kullanıcısı mı?” başlığı altındaki detaylar, Apple (özellikle iPhone) kullanıcıları üzerinde uygulanan casusluk metotlarının ne kadar geniş olduğunu göstermektedir.

 

Sunuma göre, iPhone kullanıcıları, iPhone satın alarak casusluğa suç ortağı oluyorlar.


Sunumu hazırlayan kişi, George Orwell’ın 1984 adlı romanındaki casus devlet ile akıllı telefon kullanıcıları üzerinde gözetleme yapan birim arasında kıyaslama yapıyor. Sunumda, Apple kurucularında Steve Jobs’ un fotoğrafı üzerinde “ 1984’ de Büyük Abi bu olurdu..” ve Apple ve iPhone kullanıcılarının fotoğrafı üzerinde ise “.. ve müşteriler de yaşayan ölüler olurdu?” yorumu yapılmış.

NSA belirlenen hedefler için gereken verileri, Apple’ nın çok kazançlı ürünlerinin geniş yayılımlı kullanıcı verisi içerisinden seçebiliyor. İstihbarat biriminin belgelerindeki birçok hedefe dayalı sonuçlar çok çarpıcı. Öreğin, eski bir savunma sekreterinin oğlunun iPhone’u ile çektiği bir kadın ve kendisinin fotoğrafı; bir Afganın arkadaşları ve Tayland’da zanlı olan bir kişi ile birlikte bir çok genç kadın ve erkeğin Afganistan dağlarında çekilmiş bir dizi fotoğrafı gibi.

 

Erişime Gerek Yok

Bütün fotoğrafların akıllı telefonlar ile çekildiği anlaşılıyor. 2012 Ocak’ında çekilmiş bir fotoğraf özellikle riskli: NSA ile ilişkili yabancı bir ülkenin eski bir yetkilisinin kendisini TV karşısında otururken iPhone ile çektiği fotoğraf. Kişinin özel hayatını koruma adına SPIEGEL ismini vermeme yolunu seçiyor.

NSA’nın yüksek önemde hedef olan kişilere ait bu tarz materyallere erişim yolları değişkenlik gösteriyor. Birimin yöntemlerinden biri akıllı telefonlardaki yedekleme dosyalarının kullanılmasıdır. NSA belgelerine göre, bu dosyalar analistleri özellikle ilgilendiren çağrı kayıtları ve kısa mesaj taslak listeleri gibi bilgiler içerir. Bu verileri sıralamak için analistlerin iPhone’ nun kendisine erişmesi bile gerekmiyor. Birimin sadece hedefin akıllı telefon ile senkronize edilmiş bilgisayarına sızması yeterli oluyor. NSA uzmanları , “iPhone kapasitesi” başlığı altında bu gibi durumlarda analiz edebilecekleri veri türlerini listeliyor. Belge, iPhone 3 ve 4’ ün işletim sistemlerinin; haritalama, sesli mesaj ve fotoğraflar, Google Earth, Facebook ve Yahoo Messenger gibi 38 farklı özelliğini gözetleyecek “scripts” olarak bilinen küçük NSA programları olduğunu belirtiyor.

 

Fotoğraflar NSA’ nın akıllı telefonlara girme kapasitelerini gösteriyor.


NSA analistleri özellikle yer bildirimlerinin depolandığı ve kullanıcının belirli zamanda nerede olduğunu belirleyebilecekleri diğer uygulamalar için heyecan duyuyorlar. Bir sunuma göre, Apple 4.3.2 versiyonundaki “hata” düzeltilene ve hafızayı 7 güne kadar sınırlayıncaya kadar bir kişinin belirli bir zaman dilimi boyunca nerelerde olduğu takip edilebiliyordu. Hala, birçok iPhone uygulaması tarafından kullanılan kameradan haritaya ve Facebook’ a yayılan “yer bildirimi servisi” NSA için özellikle faydalı bilgi sunuyor.

NSA ve işbirliği içindeki İngiltere’nin Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) , diğer bir elektronik oyuncak olan BlackBerry’ e aynı yoğunlukta odaklanıyorlar.

Kanadalı şirketin ürünlerinin, çalışanları için ürün satın alan şirketleri hedefleyerek satış yapması özellikle ilgi çekiyor. Aslında, küçük tuş takımı, daha çok yöneticilerin tercih etmesi; cihazın şüpheli teröristlerin olası saldırıları planlamak için kullanmasını kolaylaştırıyor.

Birçok belgeye göre, NSA bünyesinde oluşturulmuş “BlackBerry Çalışma Grubu” BlackBerry iletişimlerine girebilmek için yıllardır çabalıyor. Sektördeki hızlı gelişmeler grubun sürekli başa dönmesine neden oluyor.

Belgelere göre, Mayıs –Haziran 2009 da BlackBerry’ nin üretimde yeni bir veri sıkıştırma yönteminin kullanılması, verileri işlemede problemlere yol açtı. Temmuz ve Ağustosta GCHQ takımı, BlackBerry’ nin yeni kodları üzerinde çalışmaya başladı. Mart 2010 da sorun nihayet giderildi.

 

Güvenlik Endişeleri

Ancak, Blackberry’e karşı kazanılan tek zafer bu değildi. Şirket stratejik hatalardan dolayı Pazar payının büyük bir kısmını kaybetti. Belgelerden birindeki “Trendler” bölümüne göre Ağustos 2009 ile Mayıs 2012 arasında ABD hükümet çalışanlarında BlackBerry kullanımı %77’ den %50’lere geriledi.

 

Fotoğraf, sunumda “Hedefininiz BlackBerry kullanıcısı mı?” başlığı altında görülüyor. Meksikalı hükümet görevlisinin BlackBerry’ den gönderdiği şifrelenmiş bir mailin okunabildiği gösteriliyor.


Güvenlik ile ilgili endişelerden dolayı hükümet sertifikalı akıllı telefon kullanımı yükselişe geçti. Öyle görünüyor ki NSA, BlackBerry’lere gizli kodlarla sızan dünya çapında yegane birim olduğunu varsayıyor.

2009’ a geri dönersek NSA uzmanları BlackBerry’ ler aracılığı ile gönderilen mesajları görebiliyor ve okuyabiliyordu ve ayrıca veriyi şifreleyen BlackBerry İnternet Hizmeti’ nin (BIS) kullanıldığı mailleri de toplayabiliyor ve işlem yapabiliyorlardı.

BlackBerry’e Güvenmek

Haziran 2012’ de NSA , BlackBerry ‘ e karşı cephaneliğini büyütme kapasitesindeydi. Şimdi ayrıca konuşmaları da listeleyebiliyor. Ancak , “BlackBerry yuvarlak masa” toplantıları için birleşmiş uzmanlar hala memnun değildi. Hala “ilave zenginleştirmeler” başlığı altında tartışmalar devam ediyor.

BlackBerry şimdilerde zor durumda ve devralma tekliflerine açık. Güvenlik, ürünlerini en çok sattıran özelliklerinden biri olmaya devam etmektedir; Q10 örneğin. NSA’nın , Apple ve BlackBerry cihazlarını gözetleme yeteneğine sahip olduğu belirgin bir şekilde ortaya çıktığında , daha kapsamlı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bu sonuçlar Alman hükümetine de ulaştı. Bir süre önce, Berlin’de hükümet, federal daireler arası güvenli mobil iletişim için önemli bir anlaşma imzaladı. Kazanan BlackBerry oldu.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Haberin özgün hali için tıklayınız

(Spiegel, Yeşil Gazete)


More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.