[Düzeltme] “Subcommandante Marcos’tan Gezi’ye mesaj var!” haberimiz hakkında

17 Haziran günü gazetemizde “Subcommandante Marcos’tan Gezi’ye mesaj var” başlığı ile bir haber yayınladık.

Haberde Marcos’un Gezi Parkı Direnişi’ne hitaben yazdığı iddia edilen bir metnin türkçe versiyonu bulunuyordu. Okurlarımızın gayet iyi bileceği gibi bu tarz haberlerde Yeşil Gazete olarak hem metnin orjinalini hem de türkçe versiyonunu aynı haberin içinde bir arada yayınlamaktayız.

“Subcommandante Marcos’un Gezi’ye selamı” haberinde ise o anın ve mesajın heyecanı ile ispanyolca orjinal metnin teyidini yapmadan sadece türkçesi ile yayınladık.

Haberin yayınından sonra yayın ekibi olarak orjinal metni araştırmaya başladık. haberimiz kısa zamanda yayıldı ve gerek okurlarımızdan gerekse de bu mesajın ulaştığı tüm kesimlerden “İspanyolca aslına nasıl ulaşabiliriz?” talepleri gelmeye başladı.

Subcommandante Marcos ile Türkiye içinden bağlantıları bulunan kişilerin de Meksika’ya Chiapas yerlilerine durumu ilettiğini gene bize gelen mesajlardan öğrendik.

Kısa bir zaman içinde mesajın italyanca, ingilizce ve almanca versiyonları yayınlandı çeşitli mecralarda. Ne var ki bu metinlerin kaynağının da bizim haberimizde yer alan türkçe versiyon olduğu anlaşıldı.

Meksika’dan Chiapas yerlilerinden gelen yanıtta ise Subcommandante Marcos’un Gezi Parkı Direnişi ile ilgili bir mesaj yayınlamadığı açıklandı.

Haberi yayına hazırlayan arkadaşımız mesajı sosyal medyadan gördüğünü ve haberleştirdiğini ifade etti.

Yeşil Gazete olarak asılsız bir haberi siz değerli okurlarımız ile paylaşmış olduğumuz kesinlik kazandı.

Yaşadığımız şu günlerde medyanın; alternatif, bağımsız, sadece gerçek haber ileten medyanın ne kadar önem kazandığının farkındayız.

Bundan sonra hata yapmayacağımızın garantisini veremiyoruz. Böyle bir garantiyi de takdir edersiniz ki vermemiz mümkün değil.

Yeşil Gazete olarak biz günahımız ve sevabımız ile şeffaf olacağımızın, hata yaptığımız zaman bütün içtenliğimiz ile sizlerle paylaşacağımızın garantisini veriyoruz.

Bu vesileyle Subcommandante Marcos’tan, Chiapas yerlilerinden, siz okurlarımızdan ve bu haberimiz nedeni ile mağdur ettiğimiz herkesten özür dileriz.

Yeşil Gazete Yayın Ekibi

(Yeşil Gazete / Türkiye)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi