Dünyanın ısınması ne anlama geliyor ve neden bu kadar önemli?

Küresel ısınma her geçen gün etkisini daha çok hissettirirken dünyanın 1,5 derecelik bir sıcaklığa ulaşması ne anlama geliyor ve bu bizi nasıl etkiliyor?

Animasyon: Yasemin Akyüz

*

Fosil yakıt tüketimi nedeniyle gittikçe artan iklim değişikliği etkileri, değişen mevsim sezonları, şiddeti ve sıklığı artan hava olayları ve artan küresel ısınma... Dünya ısınıyor, peki bu sizi nasıl etkiliyor? Ya da 1,2 derecelik sıcaklık ne anlama geliyor? Küresel ısınma nasıl hesaplanıyor?

Her gün, dünyanın farklı yerlerindeki binlerce ölçüm istasyonunda, kara yüzeyinin üzerindeki hava sıcaklığı ve denizin yüzey sıcaklığı ölçülüyor. Bu ölçülen değerin, ölçüm yapılan yerde, o güne ait tarihsel ortalama sıcaklık değeriyle arasındaki fark hesaplanıyor. Buna sıcaklık anomalisi deniyor. Elde edilen toplam sıcaklık anomalilerinin yıllık ortalaması alınıyor. Bu da önceki yıllardaki değerlerle karşılaştırılarak dünyanın küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki değişim hesaplanıyor.

18. yüzyılda gerçekleşen sanayi devrimi öncesi ile bugünkü değerler karşılaştırıldığında dünyanın 1,2 derece ısındığı görülüyor. Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtları çıkarmaya ve yakmaya, endüstriyel hayvancılığı sürdürmeye devam edilmesi durumunda, bunların sebep olduğu sera gazları gezegeni her geçen yıl daha çok ısıtacak ve sıcaklıklar dayanılmaz hale gelecek.

Bilim insanları 1,5 derece ısınmanın canlılar açısından yaşamsal kritik eşik olduğunu söylüyorlar. Isınmayı 1,5 derece altında tutabilmek oldukça önem taşıyor.

2 derece, 2,5 derece, 3 derece gibi ısınma değerlerine ulaşılırsa dünya, bugünkü halinden çok daha farklı olacak ve giderek yaşanamaz bir yer haline gelecek. Ancak buna engel olmak hala mümkün. Uzmanlara göre; fosil yakıt tüketiminin azaltılması ve sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı küresel ısınmanın kritik seviyelere ulaşmasını engelleyebilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR