Ekolojik YaşamManşet

Dünyanın ilk insan kompostlaştırma merkezi açılıyor

0

Ölen insanları kompostlaştırmak yani gübreleştirmek için tasarlanmış dünya üzerindeki ilk cenaze evi 2021’de açılıyor. Bu sayede insanların bedenlerinin toprağa yararlı besin olarak karışması mümkün olacak.

Yeşilist’ten Deniz Aytekin‘in Türkçeye kazandırdığı, Science Alert‘te yer alan habere göre, ABD’de bulunan Recompose isimli şirket, vefat eden kişilerin bedenlerini 30 gün gibi kısa bir sürede 0,75 metrekarelik toprağa dönüştürebiliyor. Bu yolla ölüleri yakma işleminin sekizde biri kadar enerji harcanıyor ve ABD’de uygulanan diğer cenaze işlemlerine kıyasla 1 tona kadar daha az karbon salınıyor.

Washington uygulamaya izin veren ilk eyalet

Firmanın ilk şubesi Seattle’da açılacak ve aynı anda 75 bedeni kompostlaştıracak kapasitede olacak. Projeye, bu yılın başlarında doğal organik azalma olarak bilinen gömü tarzına izin vermek için oy veren Washington eyaleti meclis üyeleri tarafından yeşil ışık verildi. Washington, ABD’de bu uygulamaya izin veren ilk eyalet oldu.

Mayıs 2020’de yürürlüğe girecek olan yasa, Recompose’un, doğal gömü alanı bulunmayan şehirlerde ve kentsel alanlarda çevre dostu cenaze uygulamaları fikrini destekleyerek; cenaze evlerinin, insan kalıntılarının toprağa dönüştürülmesini hızlandırılmasını sağlayacak uygulamalarına onay verecek.

Yakınları toprağı bitki yetiştirmek için kullanabilecek

Recompose’da, bedenler firmanın yeniden kullanılabilir altıgen ünitelerinde kompostlaştırılacak. Gövdeler ağaç yongaları ile kaplanıp ve havalandırılarak doğal olarak oluşan mikroplar ve faydalı bakteriler için mükemmel ortam sağlayacak ve böylece 30 günde toprağa dönüşecek.

Kompostlaştırma işlemi bittikten sonra ortaya çıkan birkaç el arabası kadar toprağı, hayatını kaybeden kişinin yakınları alarak kendi bahçelerinde bitki yetiştirmek için ya da farklı amaçlarla kullanabilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.