Hayvan HaklarıManşet

Dünyanın en yalnız Sibirya Turnası Omid’e Belçika’dan eş geliyor

0
Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Sibirya turnalarını kurtarmak için 15 yıldır yalnız olan İran’daki erkek turna Omid ile Belçika’da yetiştirilen dişi turna Roya, bir araya getirilecek.

BBC‘den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, Sibirya turnalarının umudu olan Roya, yeni eşi Omid’le buluşmak için İran’a doğru yola çıktı.

Nesli tükenmek üzere

Sayıları bütün dünyada sadece birkaç bin adet kalan Sibirya turnası, özel koruma altında. Kuşlar, her yıl Sibirya’dan Hindistan, Çin ve İran’a göç ediyor. Hindistan’da soyu tükenen kuşlardan, Çin’de de sadece birkaç bin tane var.

İran’daki batı göç güzergahında ise, 15 yıldır sadece Omid adlı erkek turna yolculuk yapıyor.

Uzun süredir yalnız olan Omid’e uygun eş bulmak bu zamana kadar pek mümkün olmadı. Uygun eş adayının kendi ebeveynleriyle büyümüş ve insanlara alışkın olmaması ve en önemlisi de yumurtalayabiliyor olması gerekiyordu. 

Roya yola çıktı

Belçika Zutendaal’daki bir üreme merkezinde yetiştirilen ve insanlardan uzakta bir yerde tutulan Roya adlı Sibirya turnasının, Omid’in aradığı tüm özelliklere sahip olduğu belirlendi. Cracids Breeding And Conservation Center (CBCC) adlı üreme merkezi, Roya’yı İran’a göndermeye karar verdi.

CBCC yetkililerinden Geer Scheres, Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye,   “Amacımız zaten çok az olan bu kuş nüfusunun artmasına katkı sağlamak” dedi.

Belçikalı Roya, İran’da Omid ile birlikte özel bir üreme alanına konacak. Geer Scheers’e göre, yeni kuş yavruları konusunda başarı şansı oldukça yüksek. Belçikalı uzmana göre, Omid çiftleşmeye hazır ve sadece içgüdülerini takip edecek. 

You may also like

Comments

Comments are closed.