Doğa MücadelesiDünyaEkolojiManşet

Dünyadaki palmiye ağaçlarının yarısından fazlası risk altında

0

Yapay zeka ile yürütülen yeni bir araştırmaya göre, dünyadaki palmiye türlerinin yarısından fazlası yakında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Amsterdam Üniversitesi, Zürih Üniversitesi ve Royal Botanic Gardens araştırmacılardan oluşan uluslararası bir ekip, palmiyelerin geleceğini tahmin etmek için yeni makine öğrenimi tekniklerini, mevcut Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste verileriyle birleştirdi.

Nature Ecology and Evolution dergisinde geçen hafta yayımlanan sonuçlara göre milyonlarca insana yiyecek, içecek ve barınak sağlayan devasa bitki ailesi Arecaceae‘dan binden fazla türün – yaklaşık yüzde 50’sinden fazlasının – yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

BBC’nin aktardığına göre, özellikle endişe yaratan türler, popüler olarak süs veya ticari amaçlı yetiştirilen palmiyelerden ziyade daha az bilinen vahşi türler oldu. Araştırmacılar, önelikli korunması gereken bölgeler olarak da Madagaskar, Yeni Gine, Filipinler, Hawaii, Borneo, Jamaika, Vietnam, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Sulawesi‘yi belirledi.

Sonuç kısmında, “Bu kilit bitki ailesinin yüzlerce türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyoruz, bunlardan bazıları muhtemelen en azından yerel olarak yeri doldurulamaz. Bu sonuç, önümüzdeki on yıllarda palmiye ile ilişkili ekosistem süreçleri ve insan geçim kaynakları üzerindeki büyük yankılardan kaçınmak için acil eylemlere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır” denildi.

Çalışmanın lideri Dr. Sidonie Bellot, “Biyoçeşitliliği korumak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor ve bu, şu anda tehdit altında olabileceğini bildiğimiz binden fazla palmiye türünü kapsıyor” dedi.

Bellot ayrıca, koruma eylemlerinin palmiyelerin yetiştiği bölgelerde yaşayan ve palmiyeleri günlük olarak kullanan insanlar olmadan yapılamayacağını da ekledi.

Zürih Üniversitesi‘nden kıdemli araştırmacı Rodrigo Cámara-Leret de, “Bu çalışmadan sonra, kaç tane ve hangi palmiye türünün tehdit altında olduğuna dair çok daha iyi bir fikrimiz var” dedi:

“Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan faydalı palmiyeler ve bunların tehdit edilmeyen alternatifleri için sunduğumuz öncelikli listenin, tüm paydaşlar arasında işbirliklerini teşvik etmesini ve onları korumaya yönelik eylemleri hızlandırmasını umuyoruz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.