Manşetİklim ve Enerji

Dünyadaki güneş enerjisi kapasitesi 1 terawatt’a ulaştı

0

Bu hafta itibariyle Dünya, doğrudan güneşten 1terwatt-saat elektrik üretecek kadar güneş enerjisi altyapısını kurdu.

Rakamlar, Dünya’nın güneş enerjisi kapasitesinin 1.010 gigawatt (GW’)ı aştığını ve artık güneş enerjisinin kapasitesini resmen terawatt cinsinden ölçmeye başlanabileceğini söylüyor.

Şiddetli hava olaylarının bazen tesisatları tahrip etmesi ve araştırmacıların kurulum verilerini dünyanın her yerine yayılmış bir dizi üreticiden elde etmesi gibi durumlar nedeniyle bu verinin tam anlamıyla kesin olamayacağı belirtilse de, kapasitenin bu büyüklüğe ulaşması yeşil enerji geçişinde bir kilometre taşı sayılıyor.

Dünyadaki ısıtma, ulaşım ve endüstriyel sektörlerinde kullanılan enerjiyi karbondan arındırmak için ise onlarca terawatt güneş enerjisi kapasitesi gerekiyor. BloombergNEF, 2040’a kadar Avrupa enerjisinin yaklaşık yüzde 20’sini güneş enerjisinin oluşturacağını tahmin ediyor. 

Dünyanın güneş enerjisi kapasitesinin yarıdan fazlası ise üç bölgede: Çin, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD).

Bu kapasiteye en büyük katkıyı yapan Çin, 2017 başlarında 100 GW sınırını aştı. 2015’te Avrupa Birliği, Çin’in hemen önünde 100GW’a ulaşan ilk bölge oldu.  ABD, 100GW’a 2021 yılının ilk çeyreğinde ulaştı.

BP’nin 2021 Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi‘ne göre, 2020’de dünya 26.823 terawatt-saat gücün 855 terawatt-saatini, yani yüzde 3,1’ini güneş enerjisinden sağladı.

2030 yılına kadar Asya Pasifik ülkelerinin, yarısından fazlası Hindistan‘da olmak üzere toplam 126 GW kapasite kurması planlanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.