Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünyada koronavirüsten ölenlerin sayısı 400 bini geçti

0

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya çapında koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 400 bin 13’ü buldu. Hastalığın bulaştığı kişi sayısı ise 7 milyon sınırına dayandı.

ABD, hala 109 bin 802 ölümle virüsün en fazla can kaybına yol açtığı ülke durumunda, ülkedeki vaka sayısı ise 1 milyon 988 binin üzerinde. ABD’yi 676 bin 494 vaka sayısında sırasıyla Brezilya takip ediyor.

Brezilya’da toplam vaka ve ölü sayılarına sansür

Koronavirüsü hafife alarak salgının tüm ülkeye yayılmasına yol açan popülist sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yönettiği Brezilya’da verilere sansür geldi.

Alınan karara göre, salgının başından bu yana verilerin kamuoyuna açıklandığı Brezilya Sağlık Bakanlığı’na bağlı internet sitesindeki veriler sadece son 24 saatte tespit edilen yeni vaka ve ölümlerle sınırlı tutulacak. Ülkede bugüne dek görülen toplam vaka ve ölü sayıları yayımlanmayacak.

Bolsonaro kararı Twitter hesabından “Toplam veriler şu an ülkenin içinde bulunduğu durumu yansıtmıyor. Vakaların bildirimini ve teşhislerin teyidini düzeltmek için başka adımlar da atılıyor” diyerek savundu.

Brezilya’da koronavirüsten ölenler için açılmış toplu mezarlar

83 kişinin öldüğü, 2 bin 191 vakanın tespit edildiği Küba‘da ise Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, salgınının kontrol altına alındığını duyurdu. Buna bağlı olarak karantina tedbirlerinin önümüzdeki haftalar itibarıyla kalkması bekleniyor. 244 aktif vaka bulunduğu belirtilen ülkede, okullar henüz eğitime başlamadı. Ülke sınırları da hâlâ kapalı tutuluyor.

IKBY: Salgın kontrolden çıktı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Sağlık Bakanı Saman Berzenci ise ülkesinde salgınının kontrolden çıktığını açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki durumun tehlikeli olduğunu ve giderek daha da kötüleştiğini ifade eden Berzenci, hastalığın yayılma hızının 1.6’dan 1.9’a çıktığını ve salgının ikinci evresine geçildiğini kaydetti.

Her hasta salgını 2 kişiye daha bulaştırıyor. Bu yüzden salgın kontrol altında değil, yayılma evresinde. Bugün Erbil’de 26 vaka tespit ettik. Tespit edilemeyen vakalar bulunuyor, hastalığın daha çok kişiye bulaşma riski var.

Berzenci, bölgede şu ana kadar 1222 Covid 19 vakasının tespit edildiğini, 24 kişinin hayatını kaybettiğini ve 448 kişinin iyileştiğini açıkladı. Erbil yönetimi, 11 Mayıs’ta bölgede virüs kaynaklı yeni ölüm ve vakaların yaşanmaması üzerine mart ve nisanda uygulamaya konulan sıkı tedbirleri hafifleterek tüm restoran, cami ve marketlerin yeniden açılmasına karar vermişti.

Yeni Zelanda’da yeni vaka yok

Yeni Zelanda’da ise ilk kez Covid 19 vakasının kaydedilmediği bir gün yaşandı. Haberi Başbakan Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Ardern, muhabirin, “Vaka kalmadığını öğrendiğinizde ne yaptınız?” sorusuna “(Kızım) Neve’e gösterdim. Biraz şaşkınlıkla karşıladı ancak her ne kadar neden dans ettiğimi bilmese de salonda benimle birlikte dans etti” diye cevap verdi.

Salgınla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılacağını söyleyen Ardern bununla birlikte sınır kontrollerinin devam edeceğini söyledi. Ülke sınırları turist ve ziyaretçilere kapalı kalacağı Yeni Zelanda’ya gelenlerin ise iki hafta süreyle karantinada tutulması uygulaması sürecek.  

You may also like

Comments

Comments are closed.