DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Dünyada koronavirüse bağlı ölüm sayısı dört bini aştı: İtalya karantinada, KKTC’de okullar tatil

0

Dünya çapında etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (kovid-19) yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 27’ye ulaştı. Görülen vaka sayısı ise 114 bin 515. Bu vakalardan 64 bin 280’i iyileşirken, 5 bin 770’inin durumu ise kritik olarak bildirildi.

Virüs salgınının Çin’den sonra en yüksek seviyede görüldüğü İtalya’da ölenlerin sayısı 463’e yükseldi. Bir önceki gün 14 bölgede karantina kararı verilen İtalya’nın tamamı karantina altına alındı.

Conte: Bütün ülkeyi kırmızı bölge ilan ediyoruz

Başbakan Giuseppe Conte, “Artık zaman kalmadı. Hepimiz, İtalya’nın iyiliği için bir şeylerden vazgeçmeliyiz. Önemli sayıda kişiye bulaştığı için alışkanlıklarımızı değiştirmek durumundayız” dedi.

Conte açıklamasının devamında “Artık tek bir kırmızı bölge yok, tek bir İtalya, korumalı bir İtalya var. Bütün ülkeyi kırmızı bölge ilan ediyoruz” diyerek ülke vatandaşlarına evden çıkmama çağrısında bulundu.

Kıbrıs’ta ilk vakalar

Kıbrıs’ta ise iki kişide koronavirüs tespit edildiği açıklandı. Bunlardan biri  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Almanya’dan ülkeye gelen 65 yaşındaki bir turistte görüldü. Sağlık Bakanı Ali Pilli, turistle birlikte gelen 30 turistin de karantina altına alındığını açıkladı. İsmi açıklanmayan Alman turistin kaldığı otelin de karantina altına alınabileceği belirtiliyor.

KKTC’de ilk vakanın ardından tüm ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde pazartesi gününe kadar eğitime ara verildi. Bakanlar Kurulu da koronavirüs gündemiyle acilen topladı.

Türkiye’den gelen yolcuda virüs

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise vaka sayısı 729’a çıkarken, ölüm sayısı 27 oldu.  Kaliforniya eyaleti açıklarındaki 3 bin 500 kişilik dev yolcu gemisinde yapılan testlerde de 21 kişinin testi pozitif çıktı.

Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette yapılan testlerde iki kişide virüsün tespit edildiğini, bunlardan birinin Türkiye’den dönen 80’li yaşlardaki bir kadın olduğunu açıkladı. Hogan, “Bu Türkiye’ye seyahatle bağlantılı ilk vaka” dedi.

Nasıl korunulur?

Türkiye’de henüz herhangi bir kişiye henüz resmi olarak virüs tanısı konulmadı. Ancak virüsün ülkeler arasındaki yayılış hızı burada da vakaların görülebileceğini işaret ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan virüsten korunma önlemleri ise özetle şu şekilde:

  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca yıkayın. Su ve sabunun olmadığı durumda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, olmadığı durumda dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişiler ile bir metreden yakın temastan kaçının.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.