Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünya’da koronavirüs: Wuhan açıldı, New York’ta rekor ölüm

0

İlk vakanın ortaya çıktığı Çin‘de geçtiğimiz gün 59 yurtdışı kaynaklı Covid 19 vakasının tespitinin ardından, ülke Rusya sınırını kapattı. Rusya’dan gelecek Çin vatandaşlarına ise zorunlu karantina uygulanacak.

Çin’in, koronavirüsün sıfır noktası Wuhan kentinde ise sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla birlikte kentte sosyal hayat canlandı. İnsanlar henüz maskelerini çıkarmasa da hayat yavaş yavaş normale dönüyor.

ABD’de ölü sayısı 12.857’ye yükseldi

Virüs ABD‘de yayılmaya devam ediyor. Dün gerçekleşen 1.970 ölüm ve bugün ölen 16 kişiyle birlikte ölü sayısı 12.857’ye yükseldi. 731 kişinin öldüğü New York‘ta ise 7 Nisan, eyalet tarihinde en fazla ölümün yaşandığı gün olarak kayda geçti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Dünya Sağlık Örgütünü’nü (DSÖ) “Çin yanlısı tutum takınmakla” suçladı.

Rusya’da vaka sayıları artıyor

Rusya‘da ise vaka sayısı gün geçtikçe katlanarak artıyor. Ülkede son 24 saatte 1.175 yeni vaka görüldü. Bu sayı dün de 1000’in üzerindeydi. Ölü sayısı ise 5 kişi daha arttı ve 63’e yükseldi.

Başkent Moskova yakınlarındaki bir köyde bir kişi, karantina yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle beş kişiyi av tüfeğiyle öldürdü. Saldırgan gözaltına alınarak tutuklandı. Zanlının evinde yapılan aramada bulunan av tüfeğine el konuldu.

İran’dan IMF’ye çağrı

Koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden biri olan İran, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) beş milyar dolarlık acil durum fonu için çağrısını yineledi. IMF’nin İran’a yardım yollamasını ABD’nin engellediği bilinirken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu sabah yeni bir çağrıda bulundu ve şunları söyledi: “Uluslararası kurumlara görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Biz IMF’nin bir üyesiyiz. Borç vermekte ayrımcılık yapılmamalı.”

Birleşik Krallık’da 786 ölüm daha

Birleşik Krallık’da dün koronavirüs nedeniyle 786 kişi daha hayatını kaybetti. Ölenlerin yaşları 23 ila 99 arasında değişiyor.  Kraliçe II. Elizabeth, halen yoğun bakımda olan Başbakan Boris Johnson‘a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Almanya’da eğim tersine döndü

Virüsün yayılma hızının yavaşladığı düşünülen Almanya‘da ise ivme yeniden tersine döndü. Ülkede son 24 saatte 4.003 yeni korona virüsü vakası tespit edildi. Dün açıklanan vaka sayısı da bir önceki günden yüksekti.

Dün ölen 206 kişiyle ölü sayısı da 2.016’yı buldu.

İtalya’da vaka sayısı ilk kez düştü

İtalya‘da da vaka sayısında azalma görüldü. Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borelli 10 Mart’tan bu yana ilk kez vaka sayısının düştüğünü söylerken, Yüksek Sağlık Enstitüsü’nden Prof. Gianni Rezza “Bir süredir plato çizen yeni vaka sayısındaki grafik, nihayet bugünkü verilerle düşüşe geçmiş görünüyor” dedi.

Öte yandan son 24 saatte yaşanan 604 ölümle birlikte ölü sayısı 17.127’ye yükseldi.

Romanya’da 10 bebeğin testi pozitif çıktı

4.417 Covid 19 vakasının olduğu Romanya‘da anneleri koronavirüs taşımayan on bebeğe yapılan test sonucu pozitif çıktı. Hastalığın bebeklere hastane personeli tarafından bulaştırıldığı sanılıyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Romanya’da şimdiye kadar 209 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Hindistan’da trenler karantina merkezine dönüştürülüyor

Hindistan‘da 4.314 koronavirüs vakası kaydedilirken, ülkedeki 20.000 eski tren vagonu karantina merkezine dönüştürülmeye başlandı. Gerekli cihazlar ve tıbbi ekipmanlar yerleştirilen her vagonda 16 yatak bulunuyor. Yerel kaynaklara göre salgınla mücadele kapsamında stadyumlar da karantina merkezleri olarak kullanacak. Ülkede koronavirüs nedeniyle 118 kişi hayatını kaybetti.

Filipinler’de karantinayı ihlal eden kişi vuruldu

Filipinler’de 63 yaşında ve alkollü olduğu öğrenilen bir kişi karantina kurallarını iptal ettiği gerekçesiyle vurularak öldürüldü. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkedeki karantina koşullarında yardım almadan yaşayamayacaklarını söyleyen işçilerin protesto çağrısına karşın güvenlik güçlerine karantina kurallarına uymayanların vurulması emri vermişti.

Vietnam’dan Avrupa’ya 550.000 maske

Vietnam hükümeti, korona virüsüyle mücadeleye destek için Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’ye 550.000 maske bağışladığını açıkladı. Salgından az etkilendiği görülen Vietnam’da toplam 94.000 test yapıldı, vaka sayısı ise 249 olarak açıklandı. Ülkede şimdiye kadar koronavirüs kaynaklı ölüm yaşanmadı.

Hong Kong’da hayvanat bahçesi kapandı, pandalar çiftleşti

Hong Kong‘taki Ocean Park‘taki pandalar, hayvanat bahçesi yetkililerinin yaklaşık 10 yıl süren çabalarının ardından park, koronavirüs salgını sebebiyle ziyaretçilere kapalıyken ilk kez çiftleşti. Ocean Park’a salgın nedeniyle iki ayı aşkın süredir ziyaretçi alınmıyordu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.