Koronavirüs SalgınıGündemManşet

Dünyada korona krizi: Birleşik Krallık’ta sokağa çıkma yasağı, Meksika’da sokağa çıkma tavsiyesi

0
Fotoğraf: İlyas Tayfun Salcı /AA

Yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Aralık ayında ortaya çıktığından bu yana görülen vaka sayısı dünya genelinde 382 bin 420 oldu. Tanı konulan kişilerden 16 bin 569’u virüs sebebiyle hayatını kaybederken, iyileşen hasta sayısı ise 102 bin 513 oldu.

Virüs yayılımına hızla devam ederken ülkelerde önlem kapsamında uygulananlar ve uygulanmayanlar da gündeme geldi. Birleşik KrallıkKıbrıs Cumhuriyeti ve Nepal sokağa çıkma yasağı ilan eden ülkeler arasına katılırken Meksika’da ise Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador halka sokağa çıkma tavsiyesinde bulundu.

Birleşik Krallık’ta üç hafta sokağa çıkma yasağı

Yeni tip koronavirüs salgını kaynaklı vaka sayısının 6 bin 650’ye ulaştığı, 335 kişinin ise hayatını kaybettiği Birleşik Krallık’ta salgının yayılmasına karşı önlemler kapsamında üç hafta sürecek sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Başbakan Boris Johnson, 23 Mart akşamı yaptığı açıklamada yasağın işe gitmek zorunda olan kişiler dışında herkesi kapsadığını söyledi. Bu yasağın istisnaları ise gıda ve ilaç gibi zorunlu temel alışverişler, yardıma muhtaç birine yardım etmek ve günde bir kere egzersiz için dışarı çıkmak.

Fotoğraf: PA

İkiden fazla kişi yan yana gelemeyecek

Egzersizler de yalnızca hanede yaşayan kişilerle birlikte yapılabilecek. Farklı hanelerden ikiden fazla kişi bir araya gelemeyecek. Johnson işe gitme konusunda ise “kesinlikle mecburi olan durumlar haricinde” herkesin evden çalışmasını söyledi.

Başbakan Johnson, kıyafet ve elektronik gibi hayati öneme sahip olmayan ürünler satan dükkanların da kapatılacağını açıkladı. Ülke genelinde tüm kütüphane, çocuk parkı, açık hava spor merkezleri, kapalı spor salonları ve ibadet yerleri kapanacak.  Düğün ve vaftiz törenlerine izin verilmeyecek. Cenaze törenleri ise istisna kapsamında. Polislere bu kuralları uygulaması için yetki de verildi. Kuralları çiğneyenlere ceza kesilebilecek.

The Daily Telegraph bu kararı “Özgürlüğün sonu” başlığı üzerinden verirken, The Daily Mail “Tecrit” manşetini,  The Guardian gazetesi ise “Başbakan: Evde kalın, bu ulusal bir acil durum” manşetini attı.

Nepal’de bir hafta sokağa çıkma yasağı

Şu ana kadar iki adet koronavirüs vakası tespit edilen Nepal’de hükümet, Kovid-19’un yayılmasını önlemek için halka, bugünden itibaren bir hafta süreyle zorunlu olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaları talimatını verdi.

Hükümet, alınan önlemler çerçevesinde bir hafta boyunca tüm özel ve kamu araçlarının trafiğe çıkmamaları, iş yerlerinin kapatılması, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşların durdurulması yönünde karar aldı.

Kıbrıs’ta sokağa çıkma yasağı

Şu ana kadar biri ölümle sonuçlanan 116 koronavirüs vakası tespit edilen Kıbrıs Cumhuriyeti de sokağa çıkma yasağı ilan eden ülkeler arasına katıldı.  Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, ülkede yeni tip koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağının yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Yasak bugün 18.00’den itibaren başlayacak ve 13 Nisan’a kadar sürecek. Yasakla birlikte, ülkede temel ihtiyaçları giderme, çalışma alanlarına ulaşma, doktor ve eczane ihtiyacı gibi durumların haricinde sokağa çıkılamayacak.

KKTC’de öğrenciler mahsur kaldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Türk öğrencilerin yurtlarının boşaltılıp zorla gönderilmek istendiği iddia edildi. İddiaya göre, KKTC’de karantinaya alınacak vatandaşları yerleştirmek için öğrenciler yurtlarından çıkarıldı ve öğrenciler bir gemi ile Türkiye’ye götürülmeye çalışıldı. Gemiyi kaçıran öğrenciler ise uçakların da iptal olması nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta mahsur kaldı.

Obrador’dan Meksikalılara sokağa çıkma tavsiyesi

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, halka yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını korkusuyla sokağa çıkmaktan vazgeçmemesini tavsiyesinde bulundu.

Obrador, Oaxaca de Juarez şehrinde ziyaret ettiği bir restoranda yaptığı açıklamada, halka Covid-19 salgınına ilişkin paniğe kapılmamaları çağrısı yaptı. Meksika’da şu anda 367 koronavirüs vakası bulunuyor. Dört kişi ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Salgınla mücadele eden diğer ülkelerin liderlerinin aksine halkı dışarı çıkmaya çağıran Obrador, “Dışarı çıkmayı bırakmayın, hala ilk evredeyiz. Ben size ne zaman dışarı çıkmamanız gerektiğini söyleyeceğim. Eğer yapabiliyorsanız, ekonomik olarak imkanınız varsa ailenizi restoranlara götürmeye devam edin.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

İran’da 6 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti

İran’da Kuzey Horasan Sağlık Bilimleri Üniversitesinden yapılan açıklamada, Kuzey Korasan eyaletinde şu ana kadar 189 kişide Kovid-19 tespit edildiği, bu kişilerden birinin ise altı yaşında bir çocuk olduğu belirtildi. Ülke genelinde ise 23 bini aşkın vaka bulunuyor.

Sağlık çalışanları, risk grubunun 65 yaş üstünde olan veya kronik hastalığı bulunan kişiler olduğunu ancak çocuklarda ve gençlerde de rastalanabileceğini söylüyor. Virüsten dolayı daha önce 3 yaşındaki lösemi hastası bir çocuk hayatını kaybetmişti.

19 muhabire koronavirüs tanısı

İran’da ayrıca 19 muhabirin kovid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. İran Radyo Televizyon Kurumu Haber Ajansı (iribnews) Başkanı Mehrdad Seyyid Mehdi, bazı meslektaşlarının Kovid-19’a yakalandığını Twitter hesabından duyurdu.

Myanmar’da ilk vakalar

Myanmar’da ise ilk vaka görüldü. Sağlık Bakanlığı’nın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, biri Yangon şehrinde ve diğeri Chin eyaletinde olmak üzere 2 erkek hastada Kovid-19 tespit edildiği belirtildi.

Yangon’daki hastanın, kısa süre önce İngiltere’den döndüğü ve cumartesi günü hastaneye kaldırılan 26 yaşındaki bir erkek olduğu kaydedilen açıklamada, Chin eyaletindeki hastanın da yakın zamanda ABD’den döndüğü ve pazartesi hastaneye kaldırılan 36 yaşındaki bir erkek olduğu bildirildi.

Hollanda’da para cezası

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Fred Grapperhaus, dışarıda üç ve daha fazla kişinin bir araya gelmesi ve kişiler arasında 1,5 metreden az mesafe olması halinde ceza kesileceğini belirterek, bu kapsamda kişilere 400 avroya, kurum ve şirketlere ise 4000 avroya kadar ceza uygulanacağını ifade etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.