Koronavirüs SalgınıManşet

Dünyada korona krizi: ABD’de mobil morglar, Fransa’da bir günde en fazla ölüm

0

Tüm dünyada ortaya çıktığı Aralık ayından bu yana bildirilen koronavirüs vaka sayısı 799 bin 677 oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 38 bin 720’ye yükseldi. Güney Afrika ülkesi Bostvana’da ilk tanı konulurken, Avrupa ülkelerinde ve ABD’de sayılar katlanarak artmaya devam ediyor.

Fransa’da 24 saat içerisinde 418 kişinin hayatını kaybetmesiyle 24 saat içinde gerçekleşen en fazla ölüm oldu. ABD’de morglar yetersiz gelmeye başladı; mobil morglar konuluyor.

KKTC ve İran ise koronavirüs tedbirlerini genişletme kararı alan ülkelerden oldu. El Salvador gibi bazı ülkelerde ise halka dağıtılacak yardım için insanların uzun saatler kuyrukta beklemesi tepkiye yol açtı.

ABD’de ek çadır ve mobil morglar

ABD’de Covid-19 kaynaklı ölümlerin en hızlı artış gösterdiği New York’ta mevcut morg kapasitesi talebi karşılayamayınca, New York şehir yönetimi, ek çadır ve mobil morglar ile mevcut kapasiteyi artırma yoluna gitti.

Baş Tıbbi Muayene Dairesi Kamu İşleri Ofisi Genel Müdürü Aja Worthy-Davis, şehirdeki bazı hastanelerin bahçelerine kurulan mobil morg üniteleri ile şehrinin cenaze kapasitesinin 2 bin 700 civarında arttığını açıkladı.

Ayrıca, ABD’nin en büyük polis departmanına sahip New York’ta, polisler de koronavirüse yakalandı. New York Polis Departmanı (NYPD) Komiseri Dermot Shea yaptığı açıklamada, 818 poliste koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

Yüzen hastane New York’a demirledi

ABD Donanması’na ait ‘Comfort’ gemisi koronavirüsün yeni merkezi haline gelen New York’a demirledi. Geminin şehir hastanelerindeki yükü hafifletmesi amaçlanıyor.

ABD şu anda 164 bin 359 vaka ile dünya genelinde en çok vakanın görüldüğü ülke. Virüs kaynaklı ölümlerin sayısı ise kısa sürede üç bin 179’a yükseldi. Vakaların ve ölümlerin en çok görüldüğü eyalet ise 67 bin 325 vaka ve bin 342 ölüm ile New York oldu.

Fransa’da bir günde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı

Fransa’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 418 artarak 3 bin 24’e yükseldi. Böylece bugün, Fransa’da bir günde kaydedilen en yüksek ölüm sayısına ulaşıldı.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında yoğun bakımda bulunanların yüzde 59’unun 60-80 yaşlarında olduğunu söyledi.

Bostvana’da ilk vakalar

Güney Afrika ülkelerinden Botsvana‘da, ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları tespit edildi. Sağlık Bakanı Lemogang Kwape, İngiltere ve Tayland’dan başkent Gaborone‘ye gelen 3 kişide virüse rastlandığını açıkladı. Kwape, bu kişilerin karantinaya, temas kurdukları herkesin de takip altına alındığını kaydetti.

Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, ülkede Kovid-19’a karşı tedbirler kapsamında, 3 hafta olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Masisi, bu süre zarfında toplu etkinliklerin yasaklandığını, zorunlu olmadıkça insanların evlerinden çıkmaması gerektiğini belirtti.

Güney Afrika’da ev ev koronavirüs testi

Afrika’daki Covid-19 salgınının merkezi haline gelen Güney Afrika’da evlerde sağlık taraması yapılacağı açıklandı. Sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgede bugüne kadar 1326 vaka kaydedildi. Üç kişi ise hayatını kaybetti.

Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ulusa sesleniş konuşmasında, virüsle mücadele kapsamında 10 bin saha çalışanının evleri ziyaret ederek, hastalık belirtisi gösterenleri belirleyeceğini duyurdu.

Fotoğraf: AA

İran’da koronavirüs kısıtlamaları uzatıldı

İran’da koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkede getirilen kısıtlamalar 8 Nisan’a kadar uzatıldı.  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Testinin sonucu pozitif olan bir kişinin dışarı çıkarak ülkenin kurallarını ihlal ettiği ve başkalarına zarar verdiği tespit edilirse yasalar kapsamında cezaya tabi tutulacaktır” dedi. Ülkede koronavirüs vaka sayısı 41 bini aştı. Virüs kaynaklı ölüm sebebi ise 2 bin 757’ye yükseldi.

KKTC’de sokağa çıkma yasağı genişletildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yarından itibaren 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağını belirtti. Marketler ise 20.00’da kapatılacak.

Bakan Özersay, “Ülkede, Kovid-19 testleri, ‘ne kadar çok test yaparsak o kadar iyi’ gibi bir yaklaşımla değil, Sağlık Bakanlığı’nın temaslı takibi üzerinden yapılacak. Herkese test yapılması bilimsel bir yaklaşım da içermiyor” dedi.

KKTC’den gemiyle akşam saatlerinde Mersin Uluslararası Limanı‘na gelen 332 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi. Kafile, daha sonra 16 grup halinde otobüslere bindirilerek trafik polisleri ve çevik kuvvet ekiplerinin eşliğinde Karaman’a getirildi. Daha önce de ülkeden gelen 132 kişi bu yurda yerleştirilmişti

El Salvador’da yardım kuyruğu

El Salvador hükümeti, virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan vatandaşlar için gıda alımında kullanılmak üzere 300 Dolarlık para yardımında bulundu.

Vatandaşların yardım fişlerini almak için belirlenen merkezler önünde uzun kuyruklar oluşturması tepkiye yol açtı. 32 vakanın olduğu El Salvador’da henüz koronavirüs sebebiyle ölüm gerçekleşmedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.