DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünya virüsle yaşamaya alışıyor

0
Hindistan'da koronavirüs önlemleri yüzünden, gündelik çalışan çok sayıda insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Fotoğraf: AA

Vaka sayısında ve ölümlerde artış durmasa da, Avrupa‘nın pek çok ülkesinde okullar, işyerleri ve dükkanlar açılmaya başladı. Bununla birlikte vatandaşlara karantina önlemlerinin devam ettiği ve dikkatli olunması gerektiği hatırlatılıyor.  

Salgından en ağır biçimde etkilenen ABD‘de ise Trump‘ın “karantinadan çıkış planı” Demokrat valilerin tepkisini çekiyor. 

İtalya ve İspanya’da normalleşmeye doğru

İspanya’da Covid 19 kaynaklı ölümlerin sayısı düşüyor. Geçtiğimiz hafta bazı fabrikaların üretime dönmesine izin verilen ülkede ofis çalışanlarının önemli bölümü ise evden çalışmaya devam ediyor. Dükkanlar, kafeler ve restoranlar ise hala kapalı. Mevcut sınırlamaların süresi, uzatma olmazsa 3 Mayıs’ta dolacak.

İtalya’da ise kitapçılar, çamaşırhaneler, kırtasiyeler ve çocuk kıyafeti satan dükkanlar ülkenin bazı bölgelerinde yeniden açıldı. Bilgi işlem sektöründe imalat yapan şirketler de üretime dönmüş durumda. Mevcut sınırlamaların bitiş tarihi ise 4 Mayıs.

Fransa Başbakanı: Virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Fransa’nın uzun bir süre daha normale dönmeyeceğini söyledi ve “Durumun iyiye gittiğini düşünmek hata olur” dedi. Fransa’da karantina önlemlerinin 11 Mayıs’a kadar sürmesi planlanıyor.

Philippe bu tarihten sonra alınacak önlemlerin temelinde “sosyal mesafe, kitlesel virüs testleri ve enfekte olanların izolasyonu”nun olacağını söyledi. Salgın nedeniyle bu yıl Fransa’da 1945’ten bu yana en büyük ekonomik durgunluğunun yaşanacağını söyleyen Philippe “Virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

Almanya’da aşamalı normalleşme

Almanya‘da çok sayıda eyalette bugünden itibaren, salgın nedeniyle kapalı olan dükkan ve mağazalar yeniden açılıyor. Federal hükümet, tüm dükkan ve mağazaların aynı anda açılması halinde çok fazla kişinin alışveriş için bu mekanlara gelmesinden, böylece virüsün yayılmasının hızlanlanmasından endişe ediyor, bu nedenle dükkanlar aşamalı olarak açılacak. Ülkede kafe ve restoranlar ise hala kapalı.

Robert Koch Enstitüsü (RKI) bu sabah yaptığı açıklamada, ülkede son bir günde 1775 yeni vaka tespit edildiğini, toplam vaka sayısının 141 bin 672’ye yükseldiğini duyurdu. Almanya’da son bir günde 110 kişini öldüğü, toplam ölü sayısının 4 bin 404’e çıktığı belirtildi.

Hollanda’da 67 ölüm daha

Hollanda‘da vaka sayısı 750 artarak 33 bin 405’e yükseldi. Son 24 saat içerisindeki can kaybı ise 67 olarak açıklandı. Böylece Hollanda’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 751’e yükseldi. Hollanda sağlık yetkilileri ülkedeki gerçek vaka sayısının daha yüksek olduğuna inandıklarını zira testlerin kime yapılacağına sağlık çalışanlarının karar verdiğini ve bunların sağlık durumu çok kötü olan hastalara yapıldığını ifade etti.

Lizbon’daki 138 sığınmacıda koronavirüs

Portekiz’in başkenti Lizbon’da sığınmacılara ev sahipliği yapan misafirhanede kalan 180 kişiden 138’inde koronavirüs tespit edildi. Sığınmacıların karantina altına alındığı bildirildi. 

Portekiz’de hükümet, belgesi olmayan sığınmacılara sağlık hizmetine erişim sağlayabilmeleri için Portekiz vatandaşları ile aynı hakları tanıma kararı almıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle Portekiz’de 19 Mart’ta ilan edilen Olağanüstü Hal, 2 Mayıs’a kadar uzatılmıştı.

Avusturya, Çekya ve Polonya da ‘açılıyor’

Avusturya’da parklar ve küçük dükkanlar yeniden açılmış durumda. Ancak maske ve sosyal mesafe zorunluluğu var. Daha büyük dükkanlar ile berber ve kuaförlerin ise 1 Mayıs’ta açılması planlanıyor. Restoranlar için verilen açılış tarihi ise Mayıs ortası.

Polonya hükümeti de sınırlamaların kaldırılması için dört aşamalı bir plan hazırlandığını duyurdu. Bugün yürürlüğe giren ilk aşamaya göre parklar ve ormanlık alanlar yeniden ziyaretçilere açıldı. Egzersiz amaçlı yürüyüşe izin verildse de iki metrelik sosyal mesafenin korunması isteniyor.

Ülkede ayrıca kapalı alan genişliği 100 metrekareden az olan işletmelerin açılmasına izin verildi. Ancak kasa önünde dörtten fazla kişinin kuyruğa girmesi yasak. 

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, düğünlerin küçük gruplar halinde yapılmasına izin verileceğini bildirdi. Sözcü, gelin ve damadın yüz maskesi takması gerekmediğini, ancak davetliler için maske zorunluluğu olduğunu dile getirdi. Yapılan açıklamada, nikah törenlerine evlenecek çift, nikahı kıyacak papaz veya nikah memuru ve bir sicil memuru dahil en fazla on kişinin katılabileceği kaydedildi.

İçişleri Bakanı Jan Hamacek, pandemiyle mücadele sürerken normal hayata adım adım geri dönülmesi gerektiğini vurguladı. Çekya’da bugünden itibaren zanaatkarların dükkanları, otomobil galerileri ve pazar yerleri yeniden açıldı. Pazarlarda hijyen kuralları uygulanacak ve sınırlı sayıda kişinin aynı anda alışveriş yapmasına izin verilecek.

Hükümet haftaya 200 metrekareye kadar olan dükkanların yeniden açılmasını planlıyor. 6 bin 787 vakanın görüldüğü ülkede Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığına göre şimdiye kadar 188 kişi Covid 19 nedeniyle öldü.

Kuzey Avrupa da ‘virüsle yaşamaya’ alışıyor

Danimarka‘da anaokulu ve ilkokullar yeniden açıldı. Ülkede restoran ve kafeler ise hala kapalı. Ondan fazla kişinin katıldığı toplanmalar da 10 Mayıs’a kadar yasak.

Norveç‘te anaokulları ve sağlık klinikleri bugünden itibaren yeniden açıldı. Çocukların kendi oyuncaklarını anaokuluna getirmelerine ise izin verilmiyor ve anaokulu çalışanlarına ‘Çocukları olabildiğince uzun süre açık havada tutun’ çağrısı yapılıyor. 27 Nisan’dan itibaren ise ilkokul, orta okul ve liseler açılıyor.

Singapur’da ikinci dalga: Vaka sayısında rekor artış

Singapur, Covid 19 salgınında uzmanların tüm dünyaya uyarısını yaptığı ikinci dalgayı yaşıyor. Salgına karşı hızla önlemler alması ve dikkatli temas izleme yöntemleriyle ilk dalgada örnek gösterilen ülkede yapılan son testlerde, 1426 yeni vakanın yakalandığı açıklandı ve toplam sayı 8 bin 14’e yükseldi.

İlk dalgayı okulları bile kapatmadan bastıran Singapur’da ikinci dalganın, tedbirlerin erken gevşetilmesi ve ülkenin göçmen işçi nüfusuna yeterince test yapılamaması nedeniyle patlak verdiği belirtiliyor.

Hong Kong’da ilk vakasız gün

Yetkililer mart ayından bu yana ilk kez ülkede koronavirüs vakasının tespit edilmediğini duyurdu.

Ülkede toplam vaka sayısı ise 1026.

Hong Kong‘da salgın nedeniyle şimdiye kadar dört kişi yaşamını yitirdi. Salgın tedbirlerini gevşetmeyen Hong Kong yönetimi; halka hijyen kurallarına uyma, sosyal mesafeyi koruma ve gereksiz seyahatlerden kaçınma uyarısında bulundu.

Hong Kong’da okullar ve işyerlerinin çoğu kapalı, dörtten fazla kişinin bir araya gelmesi ise 23 Nisan’a kadar yasak.

ABD’de Cumhuriyetçiler ‘Evde kal’ çağrılarını protesto etti

Dünyada Covid 19 kaynaklı en fazla ölümün yaşandığı ABD’de Başkan Donald Trump’ın salgın önlemlerinin kaldırılması için eyaletlere sunduğu üç aşamalı plan tartışma yaratıyor. Eyalet valileri, Trump’ın yeterince Covid 19 testi bulunduğu ve ekonominin yeniden canlandırılması konusundaki açıklamalarının aksine evde kalınması çağrısı yapıyor.

Salgının en çok etkilediği New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo, verilere göre tepe noktasını aşmış olabileceklerini ve trendin aşağı döndüğünü söylese de fiziksel mesafe kurallarının devam etmesini istiyor. Cuomo, birçok eyalet valisi ile birlikte ekonominin normale dönebilmesi için daha fazla test yapılması gerektiği görüşünde.

Trump’ın çıkış planının ilk aşamasında restoran, sinema ve ibadet yerleri insanlar arasında yeterli mesafe sağlayabildiği takdirde açılabilecek ancak ondan fazla kişinin bir araya gelmemesi kuralı sürecek. İmkanı olanlar evden çalışmayı sürdürecek ve okullar kapalı kalacak.

Öte yandan Washington eyaletinin başkenti Olympia’da yaklaşık 2 bin 500 Cumhuriyetçi Parti destekçisi, Demokrat Partili vali Jay Inslee’nin ‘evde kal’ çağrılarını protesto etti. Protestocular sağlık kurallarını hiçe sayarak eyalet kongresinin önünde toplandı.

ABD, 750 binden fazla vaka ile dünyada en fazla koronavirüs vakasına sahip ülke konumunda bulunuyor. Ülkede 40 binden fazla kişi de virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 

Bu arada Başkan Trump, İran’a, talep etmesi durumunda Covid 19 salgınıyla mücadelede yardım etmek isteyeceğini açıkladı. ABD geçtiğimiz hafta IMF’nin İran ve Çin’e mali kaynak sağlanması teklifini veto etmişti.

İran ekonomisi karantinaya dayanamıyor

Yaptırımlar nedeniyle ekonominin zor durumda olduğu İran’da mağazalar ve şehirler arası otoyollar pazartesi günü yeniden açıldı. Restoranlar ve spor merkezleri hala kapalı. Açık olan mağaza ve marketler ise akşam saat 18’de kapatmak zorunda.

İran Sağlık Bakanlığı, ülkede korona virüsü nedeniyle ölü sayısının 5 bin 209’a yükseldiğini duyurdu. Ülkede vaka sayısı 83 bin 505’e çıktı.

İsrail’de sosyal mesafeli protesto

Salgına karşı sıkı tedbirlerin alındığı İsrail’de yüzlerce kişi Başbakan Benyamin Netanyahu’ya karşı sokağa döküldü.

Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Netanyahu’nun başbakan olmamasını isteyen eylemciler, maskelerini taktı ve Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nı iki metre arayla durarak doldurdu. “Demokrasiyi kurtarın” adı verilen eylemde, son seçimden sonra koalisyon hükümeti kurmaya çalışan Netanyahu’nun başbakan olmaması çağrısı yapıldı.

İsrail’de Covid 19 virüsü nedeniyle 172 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı ise 13 bin. Ülkedeki kısmi sokağa çıkma yasağında birçok işyeri kapandı, işsizlik oranı da yaklaşık yüzde 26’ya çıktı. Bazı kısıtlamalar ise cumartesi gününden bu yana hafifletildi.

Bangladeş’de cenaze ‘beş’ kuralını bozdu

Bangladeş‘te Covid-19 önlemleri çerçevesinde alınan beş kişiden fazla kişinin bir araya toplanmasının yasaklanması kararı Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi‘nden üst düzey bir yetkilinin ölmesiyle bozuldu.

Yetkilinin cenazesine sosyal mesafe önlemi alınmadan 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Kalabalığın toplanmasına izin veren polis ekibine yönelik soruşturma açıldığı öğrenildi.

Bangladeş’te son olarak 2 bin 456 Covid 19 vakası tespit edildi ve 91 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan test sayısının az olması nedeniyle sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Irak’ta karantina önlemleri hafifliyor

Irak’ta da 17 Mart’tan bu yana süren karantina kısıtlamaları hafifletiliyor. Yapılan açıklamada sokağa çıkma yasağı dışındaki vakitlerde, sağlık kurallarına bağlı kalmak kaydıyla iş yerlerinin, fabrikaların ve atölyelerin açılmasına izin verildi.

Ülkede dört kişiden fazla insan taşıyan toplu taşıma araçlarının çalışmasına getirilen yasağı sürecek, ancak taksiler ve günün belli saatlerinde üç tondan yüksek mal taşımacılığı yapan araçlar çalışmaya başlayacak.

Eğitim kurumları, ibadethaneler, kahvehaneler, spor sahaları, alışveriş merkezleri, düğün salonlarının kapalı kalmaya devam edeceği ve her türlü toplu oturumların ile cenaze taziyeleri yasak kapsamında kalmaya devam edecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.