Koronavirüs SalgınıManşet

Dünya salgına rağmen dönüyor: Yarım milyon kişi iyileşti

0

Dünyada Covid 19 kaynaklı ölümlerin sayısı 2 milyon 100 bini geçti.  Salgından en ağır şekilde etkilenen ABD‘de dün 2482 bugün ise 43 kişi daha Covid 19 nedeniyle hayatını kaybederken vaka sayısı 644.806’ya yükseldi.

Ölü sayısının düşme eğiliminde olduğu İspanya’da sayılar yeniden yükselirken, İran’da da vaka sayısının duyurulanın on misli olabileceği iddiaları ortaya atıldı. 

İngiltere’de erkekler daha çok ölüyor

İngiltere ve Galler‘de Covid-19’a bağlı ölümlerin büyük çoğunluğunun, erkekler ve altta yatan rahatsızlığı bulunan yaşlılar olduğu açıklandı. 12 binin üstüne Covid-19 bağlantılı can kaybının olduğu İngiltere’de, bakım evleri ölümlere dahil edildiğinde, sayı çok daha yüksek.

İngiltere’de hamile bir hemşire Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ancak doktorlar bebeği kurtarmayı başardı. 28 yaşındaki Mary Agyeiwaa Agyapong isimli hemşire, Covid-19 nedeniyle yatırıldığı hastanede acil olarak sezaryen ameliyatına alındı. Hastane, yeni doğan bebeğin durumunun iyi olduğunu açıkladı. Agyapong, sezaryen doğumdan kısa süre sonra koronavirüs kaynaklı nedenlerden hayatını kaybetti.

İspanya’da ölüm oranı yine arttı

İspanya’da Covid 19 nedeniyle son bir günde 551 kişinin öldüğü açıklandı. Bir önceki gün açıklanan ölü sayısı 523 olmuşken, ülkedeki ölüm oranının bir kez daha yükseldiği görüldü. Son verilerle, İspanya’daki toplam ölü sayısı 19 bin 130’a yükseldi.

Ülkede son bir günde tespit edilen yeni vaka sayısı ise 5 bin 183 olarak verildi. Bu verilerle, İspanya’daki toplam vaka sayısı da 182 bin 816’ya yükseldi.

Almanya’da okullar açılıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Covid 19 salgınıyla mücadelede “kırılgan da olsa bir başarı”kazandığını ve yavaş yavaş yasaklarda gevşemeler yapılacağını söyledi. Buna göre Almanya’da bazı dükkanlar önümüzdeki hafta açılacak, okullarda da 4 Mayıs’tan itibaren ders zili çalacak.

En çok test yapan ülkelerden biri olan Almanya’da son 24 saat içinde 2 bin 866 yeni vaka tespit edildi. Robert Koch Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre, ülkedeki toplam vaka sayısı 130 bin 450’ye yükseldi. Son bir günde 315 kişi daha ölmesiyle, toplam ölü sayısı da 3 bin 569’a çıktı.

Macron sıtma ilacından medet umuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bilim dünyasında tartışma yaratan Fransız doktor Didier Raoult tarafından geliştirilen ilacın kullanımına onay verdi. Tartışmalı ilaç sıtma ilacı hidroklorokin ile bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan azitromisin isimli antibiyotiğin bir bileşimini içeriyor.

Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon virüs tespit edilen kişi sayısının son 24 saatte 4 bin 560 artarak 147 bin 863’e ulaştığını söyledi.

Rusya’da kod uygulamasına başlandı

Virüsün geç yayılmaya başladığı ve zirve noktasına henüz yaklaşmamış olduğu düşünülen Rusya’da ise son bir günde 3 bin 448 yeni vaka tespit edildi. Bu sayı, bir önceki gün 3 bin 338 olarak verilmişti. Rusya’daki toplam vaka sayısı, 27 bin 938’e yükselmiş durumda.

Moskova ve bölgesinde sokağa çıkma veya çalışanların işlerine gitmesi için kod uygulaması hayata geçti Bugün itibarıyla yürürlüğe giren sokağa çıkış kısıtlamasına göre, çalışanlara ay sonuna kadar izin verilecek. Acil ihtiyacı veya özel gerekçesi olanlara, haftada iki kez en fazla bir gidiş gelişi kapsayan günlük izin kodu verilecek. Özel araçlar için de izin almak zorunluluğu olacak. Toplu taşıma araçlarını kullananlar ise abonman kartı numaralarını sisteme kayıt ettirecek. 

İran’da vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor olabilir
Korona virüsü salgınının en çok etkilediği Ortadoğu ülkesi olan, bununla birlikte gerçek sayıları gizlemekle suçlanan İran’da son verilere göre, 4 bin 869 ölüm gerçekleşti. Toplam vaka sayısı da 77 bin 995’e yükseldi.
 
Uluslararası uzmanlar, İran’ın vaka artışının düzenli bir eğri üzerinde göründüğüne ve ölüm oranının diğer ülkelerdekinden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, istatistikleri bilimsel açıdan sorguluyordu.
 
Öte yandan bu iddiayı destekler nitelikte bir Meclis raporu hazırlandı. 46 sayfalık raporda, ülkedeki ölü sayısının en az yüzde 50, hatta yüzde 80 oranında eksik göründüğü öne sürülüyor ve ülkede solunum sıkıntısı yaşayan kişilerin çok azına test yapıldığı, bu nedenle resmi vaka sayısının gerçektekinden düşük göründüğü belirtiliyor.
 
Gerçek vaka sayısının sekiz ila on kat daha fazla olabileceği öngörüsünde bulunulan raporda, İran yönetimine daha fazla test yapılması çağrısında bulunuluyor.
 

Nijerya’da virüsten çok güvenlik güçleri öldürdü

Nijerya’da Covid 19 nedeniyle 12 kişi hayatını kaybederken, salgın dolayısıyla önlemler alan güvenlik güçleri 18 kişiyi öldürdü.

Nijerya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, hazırladığı raporda “18 kişinin ölümüyle sonuçlanan yargısız infazlara dair belgeler var” dedi. Nijerya’da şimdiye kadar teyit edilen 407 Covid 19 vakası var.

Japonya’da olağanüstü hal ülkeye yayılıyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında başkent Tokyo’da ilan edilen olağanüstü hali tüm ülke çapında genişletecek.

Abe, 7 Nisan’da ülkedeki toplam nüfusun yüzde 44’ünü oluşturan başkent Tokyo ve diğer altı bölgede 6 Mayıs’a kadar olağanüstü hal ilan etmişti.

Güney Kore sandığa gitti

Covid-19’la mücadelede en başarılı ülkelerden Güney Kore’de halk sandığa gitti. Maskeyle oy vermeye giden seçmenler, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde, birer metre mesafe bırakarak kuyrukta bekledi.

Ateşi 37.5 derecenin üzerinde olanlar izole kabine alındı. Bu etaplardan geçenler ellerini dezenfekte edip eldiven taktıktan sonra oylarını kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.