ManşetSağlık

Dünya Sağlık Örgütü’nden çarpıcı rapor: Sigara içerken bir kez daha düşünün!

0

Kış mevsimine girişimizle beraber hava kirliliği de hissedilir derecede arttı. Fabrikalar, termik santraller, taşıtlar, çevre sorunlarından bir diğeri kömür kullanımı da sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Çevre kirliliğiyle ilgili ulusal ve uluslararası medyada gündeme taşınan araştırmalara bir yenisi daha geçtiğimiz günlerde eklendi. Birleşmiş Milletler’e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), merkezi Kaliforniya eyaletinde bulunan ve iklim bilimi üzerine çalışan Berkeley Earth’ü kullanarak hava kirliliğini ortaya seren bir araştırmayı paylaştı.

Dünya Sigara Haritası” adlı çalışma 3 bin şehri kapsıyor. İnteraktif haritada bulunan şehirlere tıklandığında içilen sigaranın miktarıyla hava kirliliğine ne kadar maruz kalındığı görülüyor. Buradaki hesaplamalara göre Türkiye’nin hava kirliliği açısından en geride olan üç kenti Batman, Hakkari ve Gaziantep. Bu üç kentte yaşayanlar günde 3 sigaradan fazla içerek hava kirliliğine maruz kalıyor. İstanbul ise listede 46’ıncı sırada yer alıyor. Buna göre İstanbul’da yaşayanlar ise günde ortalama 1,51 sigara içerek hava kirliliğine maruz kalıyor.

Bir İstanbullu günde ortalama 1,5 paket sigara içerek hava kirliliğine maruz kalıyor

Haberi yorumlayan Türk Toraks Derneği Çevre Ve Sağlık Çalışma Grubu Eşbaşkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Berkeley Earth’te yapılan bir çalışmada günlük 22 mikrogram/m3 PM 2.5 kirliliğin 1 sigaraya eşdeğer bulunduğunu söylüyor.

Hava kirliliği ve sağlık riskleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün kurduğu www.breathelife2030.org‘u kaynak gösteren Çalışır, “İstanbul için PM 2.5 kirliliği 33 mikrogram/m3 olarak verilmektedir. Bu değer kestirim bir değerdir. Buna göre İstanbul’da yaşayan bir kişi, her gün 1,5 paket sigara içmiş gibi olmaktadır” dedi.

23 Kasım’daki İstanbul ölçümü, Breathelife

3 bin şehir arasından havası en kirli olan ilk üç şehir İran ve Hindistan’dan

Hava kirliliği PM2.5 olarak adlandırılan parçacıkları solumak zorunda kaldığımız için zararlı olarak tanımlanıyor. Bu parçacıklar akciğer kanseri ya da astım gibi hastalıklara yol açabiliyor. Eğer belli bir alan içinde 2,5 mikrometreden daha küçük parçacıklar varsa bunlar özellikle akciğere nüfuz edebildiği için daha da tehlikeli oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre, kişi başı günde 10 sigarayla hava kirliliğine en çok maruz kalan ülke İran’ın Zabol kenti. İran’ı 8.1 sigarayla Gwalior (Hindistan) ve 7.8 sigarayla Allahabad (Hindistan)  izliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada bir yıl içinde üç milyondan fazla kişinin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini söylüyor.

Türkiye’nin hava kirliliği karnesi ne durumda?

Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılı raporunda havası en kirli 100 şehir içerisinde bir tane Türk şehrinin bulunmadığı söylemişti.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün Kasım 2017’de yayımladığı verilere göre Avrupa’da en kirli havaya sahip 10 şehirden 8’i Türkiye’de bulunuyor. Bunlar Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta, Düzce ve Bitlis.

Türk Toraks Derneği paylaştığı “Türkiye’nin Hava Kirliliği” haritası, yeterli ölçüm yapılamayan Şırnak hariç 81 ilden 53’ünün Türkiye limitlerine göre zehirli hava soluduğunu gözler önüne sermişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine göre 79’u kirli havaya sahip, havası temiz olan tek il ise Rize. Verilere göre dünyada havası en temiz 100 şehir arasında ise Türkiye’den hiçbir kent bulunmuyor.

Türkiye’de Android işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak ücretsiz indirebilir.  

IOS işletim sistemi kullanan cihazlar da bugünden itibaren uygulamayı indirebilir. 

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.