Dünya Kadın Yürüyüşü toplantısı Ankara’da başladı

5 kıtadan 63 ülkeden kadınların 1998’de başlattığı Dünya Kadın Yürüyüşü'nün 13'ncü Uluslararası Toplantısı 6 -12 Ekim tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Üç günlük etkinlik herkese açık.

Yoksulluk ve kadına yönelik şiddete karşı beş kıtadan 63 ülkede yaşayan kadınların oluşturduğu Dünya Kadın Yürüyüşü’nün (World March Of Women)  13’üncü toplantısı Ankara’da başladı. 

Uluslararası feminist bir hareket olan DKY, 1998 yılında Kanada-Quebec‘te başladı.

2022 yılında Yıldız Temürtürkan’ın uluslararası koordinatör seçilmesiyle DKY uluslararası temsilciliği Türkiye’ye taşınan Yürüyüş’ün 25’inci yılında, 13’üncü Uluslararası Toplantı, 130 delegenin katılımıyla Ankara’da gerçekleşiyor.

DKY’nin çalışma alanları şöyle:

  • Ulusötesi şirketlere karşı müştereklerin savunulması
  • Feminist ekonomi, gıda egemenliği ve agroekoloji
  • Bedensel ve cinsel özerklik
  • Barış ve Sivilleşme

25 yıldır Grassroots Feminizm’i (tabandan feminizm) benimseyerek her türlü eşitsizlik ve sömürüye karşı yürüyen kadınların en uzun yürüyüşü, ilk kez Türkiye’de toplanıyor. Toplantının 6, 7 ve 8 Ekim’deki etkinlikleri herkesin katılımına açık olacak.  

Üç günlük program herkese açık: Paneller, yürüyüş, konser

Üç gün sürecek etkinliğin programı da şu şekilde:

  • 6 Ekim- Panel: “Bahriye Üçok’tan Günümüze: Dünyada Kadınların Laiklik Mücadelesi”: 29 Ekim Kadınları Derneği ile birlikte yapılan panel Belediye-İş Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Türkiye’den Şenal Sarıhan, Pakistan’dan Bushra Khaliq, Cezayir’den Şerifa Kheddar, Mali’den Nana Aicha Cisse’in katılacağı panelde simultane çeviri yapılacak.
  • 7 Ekim-Açılış töreni: Kocatepe Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninin ardından  oturumlar tüm gün sürecek. Uluslararası Tabandan Feminist Hareket Olarak WMW’nin 25 Yıllık Tarihi, Bir Alternatif Olarak Feminist Ekonomi, Yaşam ve Sermaye oturumlarında Wilhelmina Trout (Güney Afrika), Emilia Castro (Quebec), Nana Aicha Cisse (Mali), Jean Enriquez (Filipinler,  Luciana Alfaro (Bask Bölgesi), Sandra Moran (IFOS), Helena Zelic (Capiremov.org), Sonia Vidal (LVC),  Iris Judith Baptista Gutérrez (Bolivya), Ariel Saleh, Amaia Perez Orosco, Emel Memiş, Emet Değirmenci (Türkiye), Cecília José Quitombe (Angola), Flormar İşçileri (Türkiye), Hanae Takahashi (Japonya), Ana Maria Suarez-Franco (Kolombiya, FIAN) katılacak.
  • 8 Ekim-Uluslararası Yürüyüş:  Saat 15.30’ta Tandoğan Meydanı’ndan AnıtPark’ta “Yaşamak için direniyor, değiştirmek için yürüyoruz!” sloganıyla uluslararası yürüyüş yapılacak. Akşam ise Anıtpark’ta Jehan Barbur, Fındıklı Kadın Korosu ve Afrikalı kadınların dans gösterileriyle DYK’nin 25’inci yıldönümü kutlanacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR