Açıklamasında, Türkiye’de sayıları 1 milyonu bulan ve tamamına yakını kayıt dışı olan ev işçilerin sorunlarını anlatan Benli, “Çalıştıkları yerde öldürülüyorlar, düşüp kaza geçiriyorlar, sakat kalıyorlar. Ankara’da bir arkadaşımız işe gidip gelirken trafik kazası geçirdi. İki dizi kesildi. İş kazası bile sayılmadı. Tüm bunların çözümü için en başta yapılması gereken ev işçilerinin kayıt altına alınması” dedi.

‘Yatılı kalanlar hapis hayatı yaşıyor’

“Pandemide bir destek sağlanmadı. Ev işçileri bakım emeğinde çalıştığı için öncelikli risk grubunda yer almalıydı” diyen Benli şunları kaydetti:

“Sosyal yardımlar ve ödeneklerden faydalanamadığı gibi maalesef aşı konusunda da öncelikli gruplar arasında olması gerekirken yine yok sayılıyorlar. Pandemi sürecinde yatılı kalan ev işçisi kadınlar hapis hayatı yaşadı, hâlâ izne çıkamayan arkadaşlarımız var. Ama ev sahipleri evlerine misafirlerini davet edip 100-200 kişi davetler verebiliyorlar. Sanki koronavirus’ün kaynağı ev işçileriymiş gibi bir davranış söz konusu.”

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer’in aktardığına göre, göçmen ev işçilerinin  neredeyse kölelik koşullarına maruz bırakıldığını anlatan Benli, “Çalışma izinleri işverene bağlı olduğu için büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Sigortaları yapılmıyor, üstüne hakkını talep eden  işçiyi sınır dışı ettiriyorlar. Aldığı parayı bu işlemlere yatırmak zorunda kalıyor işçi” diye konuştu.

Kampanya başlatılıyor

Çalışma Bakanlığı‘na bir türlü seslerini duyuramadıklarını,  Meclis‘e gittiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Benli yarından sonra bir kampanya başlatacaklarını kaydetti:Çünkü açlığın pençesinde olan ev işçilerinin dünya ev emekçileri gününü kutlayabilecek bir hali yok. Biz bu günü ancak eyleme dönüştürebiliriz.”

Benli, insan gibi yaşamak istediklerine vurgu yaptı: “Biz insanız, insan onuruna yaraşır bir iş, aş ve yaşam istiyoruz. Bizi toz bezi gibi, istedikleri şekilde kullanıp sonra da istedikleri gibi kenara atsınlar istemiyoruz. Biz toz bezi değil, insanız.”

10 yıldır kutlanıyor, Türkiye imzalamadı

Uluslararası Çalışma Konferansı’nda 16 Haziran 2011’de “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” ILO C189 kabul edilmesiyle ev işçilerinin asgari hakları tanındı. Bu nedenle 16 Haziran Dünya Ev İşleri Günü olarak kutlanıyor. Ancak, Türkiye bu anlaşmayı henüz imzalamadı.