2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetTürkiye

Dünya, depremin yaralarını sarmak için Türkiye’ye yardım eli uzatıyor

0

6 Şubat gecesi Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde, Gaziantep‘in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde hissedilen depremin ardından uluslararası toplumdan Türkiye‘ye yardım eli uzanmaya başladı.

Birçok ilde yıkıma yol açan depreme ilişkin açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu‘yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu‘nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, deprem sonrası Türkiye’nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizmasının harekete geçirildiğini duyurdu.

AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezinin Avrupa genelinden kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini belirten Lenarcic, “Hollanda ve Romanya‘dan arama kurtarma ekipleri şu anda yolda.” ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, DSÖ Avrupa üyesi olan Türkiye ile Suriye‘de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kluge, “DSÖ Avrupa, bu trajediye müdahalede Sağlık Bakanlığı ve Bakan Fahrettin Koca‘ya desteğini de taahhüt ediyor.” ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya’nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor.” ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Twitter’dan “Türkiye’yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu‘na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır.” açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklama, ABD’nin Türkiye’ye her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti. 

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada “İhtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazırız” diyerek Türkiye hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğini açıkladı.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Türkiye’ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağının gönderilmeye hazır olduğu bildirildi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da “Türkiye’de ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberiyle şok olduk. Düşüncelerimiz Türk ve Suriyeli kurbanlar, mağdurlar ve aileleri ile birlikte. Hollanda Türkiye’ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis, askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşuyor.” paylaşımında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Türkiye ve Suriye’den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eli Cohen, “Türkiye’nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz” dedi.

Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktarırken, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant‘ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’ndan yapılan açıklama, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev‘in, Türkiye’de meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Türkiye’ye yardım edilmesi talimatı verdiğini aktardı.

Buna göre ilk olarak 370 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi Türkiye’ye hareket edecek. Çadır ve tıbbi malzemelerden oluşan yardım uçağı kısa sürede Türkiye’ye hareket edecek.

Öte yandan Elon Musk, Türkiye’de meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu.

Musk, “Türk hükümeti onay verir vermez, SpaceX şirketimiz Starlink uydularımızı Türkiye’ye gönderebilir” dedi. Ancak Musk’ın önerisi Türksat‘ın yeterli uydu kapasitesi bulunduğu gerekçesiyle Türkiye tarafından geri çevrildi.

AB’den yardım yola çıkıyor

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvari, günlük basın toplantısında, çeşitli üye ülkelerden 10’dan fazla kentsel arama ve kurtarma ekibini seferber ettiklerini bildirdi.

Şimdiye kadar Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya‘nın göndereceği yardımların onaylandığını belirten Ujvari, ilaveten Macaristan, İtalya, İspanya, Malta ve Slovakya‘nın da yardım teklifinde bulunduğunu söyledi.

Şimdiye dek 13 ülkenin yardım göndermesinin söz konusu olduğunu ifade eden Ujvari, durumun gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

Ujvari ayrıca AB’nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, yetkililer arasında iletişimin sürdüğünü belirtti.

Sözcü, AB’nin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Avrupa’dan yardım teklifleri gelmeye devam ediyor

Avrupalı yetkililer de deprem nedeniyle Türkiye’ye yardıma hazır olduklarını dile getirmeyi sürdürüyor.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Facebook’ta paylaştığı videoda, Türk halkının Macar halkının dostu olduğunu ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu takdirde Macaristan’dan 50 kişilik ekibin yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Twitter’da “Portekiz, dayanışma içinde olacaktır ve ortaklarımızla koordinasyonla yardıma hazırdır”, Çekya Başbakanı Petr Fiala da “Çek Cumhuriyeti, 68 kişilik arama kurtarma ekibi ile Türkiye’ye yardımda bulunacak. Ekipler bugün saat 14.00’te yola çıktı” ifadelerini kullandı.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, ülkesinin yardımda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, “Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun talebi üzerine, Fransa Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri gönderiyor. Kurtarma ekiplerinin önümüzdeki saatlerde yola çıkması bekleniyor” paylaşımında bulundu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen ve çok sayıda ölü ve yaralıya yol açan şiddetli deprem haberleri karşısında derin bir şok yaşıyoruz. Az önce Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile görüştüm ve en derin üzüntülerimizi ifade ettim. Bu korkunç doğal afetten çok etkilenen insanlar için üzülüyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Bu korkunç saatlerde Türk dostlarımızla yas tutuyor ve onların yanında yer alıyoruz” dedi.

Almanya’nın elinden gelen tüm yardımı harekete geçireceğini ifade eden Faeser, “THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde” ifadelerini kullandı.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan’dan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyecinin ve iki arama kurtarma köpeğinin, arama kurtarmada kullanılacak özel araçlarla birkaç saat içinde yola çıkacağı kaydedildi.

Ekibe, İtfaiye Teşkilatında görevli, yıkılan binaları destekleme konusunda uzman, üst düzey yetkili bir mühendisin de eşlik edeceği belirtilen açıklamada, ekipte acil müdahale ekiplerine dahil 5 doktor, kurtarma personeli ve Deprem Planlama ve Koruma Organizasyonu (OASP) Başkanının da yer alacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, tüm ekip C-130 tipi bir uçakla Atina yakınlarındaki Elefsina Havaalanından yola çıkacak.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ve Bulgaristan Kızılhaç Örgütü (BÇK) de Türkiye’ye acil yardım ve ekipler yollayacaklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında, İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye’ye hareket edeceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı.

BÇK de yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 uyku seti yollamaya hazır olduğunu bildirdi.

BÇK, bu yardıma da takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan’da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.

Türk tarafının uygun görmesi durumunda BÇK’nin 12 kişilik bir kurtarma ekibi ve 5 eğitilmiş köpeğin Türkiye’ye yollanabileceği ifade edildi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da “Bu sabah Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini vuran yıkıcı depremle ilgili haberler bizi derinden üzdü. Bir arama kurtarma ekibi bugün Türkiye için yola çıkacak” ifadelerini kullandı.

Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’nden yapılan yazılı açıklamada ise “Öğleden sonra 15 tonluk ağır kurtarma araçları ve diğer malzemeleri içeren bir kargo uçağının Eindhoven‘dan Türkiye’ye hareket etmesi bekleniyor. Ayrıca henüz uçuş saati belli olmayan bir uçakta 65 kişi ve 8 kurtarma köpeği gidecek” ifadelerine yer verildi.

Diğer ülkeler de Türkiye’yi unutmadı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Türkiye’ye arama kurtarma ekibi gönderilmesi talimatı verdi. Tebbun’un talimatı üzerine Cezayir Sivil Savunma Başkanlığından bir ekip Türkiye’ye gönderilecek. Öte yandan yerel basına yansıyan haberlerde, 89 kişilik arama kurtarma ekibinin bugün içerisinde Türkiye’ye hareket edeceği bilgisine yer verildi.

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, yaptığı basın açıklamasında arama ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye’ye 72 kişilik bir ekip göndereceklerini söyledi. Bakan Yasin, ekibin bugün yerel saatle 17.30’da uçakla yola çıkacağını aktardı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Kasım Cömert Tokayev’in hükümete, depremin sonuçlarının üstesinden gelmek amacıyla Türkiye’ye acil yardım sağlama talimatı verdiği bildirildi. Açıklamada, “Dışişleri ve Acil Durumlar bakanlıkları aracılığıyla Türk makamlarıyla temas kuruldu. Kısa zamanda Türkiye’nin talebi üzerine Kazak kurtarıcılar ve doktorlar afetten etkilenen bölgelere ulaşacak.” ifadesi yer aldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde zarar görenlere yardım çalışmalarında yer almak amacıyla Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığına bağlı kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye gönderilmesi talimatı verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.