Foto GaleriHayvan HaklarıManşet

[Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü] Kaplumbağalar hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

0
Fotoğraf: Doug Perrine / WWF

Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü… Ancak her yıl okyanuslara atılan sekiz milyon ton plastikle bu harika yaratıklar tehdit altında. Aslında yedi deniz kaplumbağası türünden altısı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

WWF bu canlıların ne kadar harika olduğuna işaret ederek deniz kaplumbağaları hakkında 10 gerçeği sıralıyor.

Guy Marcovaldi / WWF-İngiltere

Kaplumbağaların dişleri yoktur. Bunun yerine, üst ve alt çenelerinde, bir çift takma diş gibi kafatasına oturan keratinden (tırnaklarınızın yapıldığı maddeden) yapılmış kılıflar bulunur.

Peter CH Pritchard / WWF-UK

Kaplumbağa kabukları, birbirine kaynaşmış 50’den fazla kemikten yapılmıştır – bu yüzden kemiklerini tam anlamıyla dışarıdan giyerler.

Jurgen Freund / WWF-UK

Bir deniz kaplumbağasının yaşamının ilk birkaç yılı genellikle “kayıp yıllar” olarak anılır. Bunun nedeni, yavruların ortaya çıkması ile yiyecek aramak için kıyıdaki sığ sulara dönmeleri arasındaki sürenin incelenmesinin inanılmaz derecede zor olmasıdır. Denizde geçirdikleri kayıp yıllar – ki bu süre 20 yıla kadar çıkabilir – büyük ölçüde insanlar için bir sır olarak kalıyor.

Canon / WWF-UK / Carlos Drews

Deniz kaplumbağası türleri boyut olarak büyük farklılıklar gösterir. En küçüğü Kemp’s ridley kaplumbağası yaklaşık 70 cm uzunluğunda ve 40 kg ağırlığa sahipken, deri sırtlı kaplumbağa 180 cm ve 500 kg ağırlığa ulaşabiliyor. Bu da 10 kat daha ağır olduğu anlamına geliyor!

Bin deniz kaplumbağası yumurtasından en az birinin yetişkinliğe ulaşabileceği tahmin ediliyor. Ve kumsalların çöplerle dolu olması durumunda yavruların denize ulaşması önünde insan kaynaklı engeller ortaya çıkmış oluyor.

Canon / WWF-UK / Roger Leguen

Dişi deri sırtlı deniz kaplumbağaları yuva yaptıklarında bazı ilginç sesler çıkarırlar – bunlardan bazıları insan geğirmesine benzer.

Peter CH Pritchard / WWF-UK

Öte yandan kaplumbağalar kırmızı, turuncu ve sarı renkli yiyecekleri tercih ediyor gibi görünüyor. Yemek ararken bu renkleri diğerlerinden daha fazla araştırıyorlar gibi görünüyorlar.

Michel Gunther / WWF-İngiltere

Deniz kaplumbağaları uzun mesafeler kat edebiliyor – rekor, Endonezya‘dan Amerika‘nın batı kıyısına 647 gün boyunca yaklaşık 13 bin mil (20 bin 921 km) yüzen bir deri sırtlı dişinin!

Jurgen Freund / WWF-UK

Dişi deniz kaplumbağaları yuva yapmak için yumurtadan çıktıkları kumsala geri dönerler. Deniz kaplumbağalarının şaşırtıcı yön bulma yetenekleri, Dünya’nın manyetik alanlarına olan duyarlılıklarından gelir.

Tüm bu şaşırtıcı özelliklere ve adaptasyonlara rağmen, yedi deniz kaplumbağası türünden altısı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve yedincisi yetersiz veri olarak listeleniyor.

Plastik kirliliği, deniz kaplumbağaları için büyük bir tehdit oluşturuyor. Her iki deniz kaplumbağasından birinin plastik yediği, plastikleri denizanası gibi canlılar sanarak yuttuğu düşünülüyor.

More in Foto Galeri

You may also like

Comments

Comments are closed.