DünyaManşet

Duma, ABD ile nükleer silah anlaşmasının askıya alınmasını onayladı

0

Ne olmuştu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin parlamentosu olan Federal Meclis’e yönelik yıllık konuşmasında 24 Şubat’ta birinci yılına girecek savaşın, “Kiev rejiminin esiri hâline gelmiş Ukrayna halkına karşı olmadığını” söylemişti.

Putin yaklaşık iki saat süren konuşmasında,  Rusya’nın Batı’yla yapıcı diyalog ve ortak güvenlik mimarisi için görüşmeye hazır olduğunu belirtmiş; Ukrayna’ya askeri yardım yapan Batı’nın “cini şişeden çıkardığını” söylemişti. 

“Savaş alanında Rusya’yı yenmek imkansızdır” diyen Putin, ülkesinin nükleer kuvvetlerinin en yeni sistemlerle donatma seviyesinin yüksek olduğunu açıklamış; bunun ordunun tüm bileşenlerine uygulanması gerektiğini kaydetmişti: 

“Rusya’nın nükleer kuvvetlerini en yeni sistemlerle donatma düzeyi yüzde 91 – yüzde 91,3’ü aşıyor. Şimdi, kazandığımız deneyimi dikkate alarak, ordunun tüm bileşenlerinde aynı yüksek nitelik seviyesine ulaşmalıyız.”

Rus lider, konuşmasında ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya alacaklarını da duyurmuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya’nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek Rusya’ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.